Protivládnu demonštráciu v Turecku opäť rozohnala polícia

NETKY.SK • 11 Jún 2013, 08:27 • 2 min
Protivládnu demonštráciu v Turecku opäť rozohnala polícia

ANKARA - Turecké poriadkové sily v noci z pondelka na utorok použili slzotvorný plyn proti niekoľkým stovkám demonštrantov, ktorí v centre Ankary pokračovali v každodenných protestoch proti vláde premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.

slovakia

left justify in out

Policajti zasahovali tentoraz na rušnej Ulici Tunaliho Hilmiho, ktorá bola nepokojov doteraz ušetrená. Slzotvorný plyn zasiahol aj miestne reštaurácie, ktorých majitelia sa museli spolu so zákazníkmi ukryť vo vnútorných priestoroch. Išlo pritom už o tretiu noc po sebe, keď z hlavného mesta hlásili násilné strety medzi demonštrantami a políciou. Väčšina demonštrantov z miesta utiekla a nie je zatiaľ známe, či si najnovší zásah vyžiadal nejaké zranenia.

Protivládne protesty v Turecku sa začali 31. mája v Istanbule, kde polícia tvrdo zakročila proti aktivistom snažiacim sa zabrániť likvidácii jedného z miestnych parkov. Opozícia obviňuje vládu z presadzovania nedemokratických reforiem smerujúcich k islamizácii spoločnosti. Násilné strety medzi políciou a demonštrantami si podľa oficiálnych zdrojov vyžiadali životy troch ľudí a vyše 4800 zranených. Samotný Erdogan protesty odsudzuje a odmieta tiež kritiku zahraničných lídrov, podľa ktorých sú policajné zásahy neprimerané. V pondelok však prekvapujúco ustúpil a súhlasil so stretnutím s organizátormi zhromaždení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies