Protivládni šiitski demonštranti vtrhli do budovy parlamentu

NETKY.SK • 30 Apríl 2016, 16:26 • 2 min
Protivládni šiitski demonštranti vtrhli do budovy parlamentu

BAGDAD - Stovky stúpencov vplyvného irackého šiitského duchovného Muktadu as-Sadra dnes preliezli cez múry opevnenej Zelenej zóny v Bagdade a vtrhli s irackými zástavami do budovy parlamentu, kde sa poslanci opäť nezišli v potrebnom počte na hlasovanie.

slovakia

left justify in out

Podľa BBC začali útočníci údajne drancovať parlamentné budovy.

 

Muktadá as-Sadr chce, aby premiér Hajdar Abádí nahradil súčasných ministrov technokratmi bez straníckej príslušnosti. Vplyvné parlamentné strany však tento plán blokujú už niekoľko týždňov.

 

Protestná akcia pred bránami do bagdadskej Zelenej zóny, v ktorej sa okrem vládnych budov nachádzajú aj zahraničné ambasády, sa vystupňovala, keď sa parlament opäť nezišiel v potrebnom počte. Demonštranti zadržali poslancov, pokúšajúcich sa utiecť z budovy, a kričali na nich: Zbabelci utekajú!

 

Po niekoľkomesačných protestoch pred vstupom do Zelenej zóny dnes demonštranti podľa tlačovej agentúry AP po prvý raz vtrhli do Zelenej zóny.

 

Vplyvný šiitský duchovný Muktadá as-Sadr predtým dnes obvinil irackých politikov, že blokujú snahy o politickú reformu, namierenú proti korupcii a plytvaniu. Premiér Abádí, ktorý sa ujal funkcie v roku 2014, sa zaviazal zlikvidovať korupciu a zmierniť sektárne napätie v krajine, doteraz sa mu však nepodarilo dosiahnuť, aby sa moci ujala nová vláda technokratov.

 

Čoraz napätejšie protestné akcie a séria neúspešných reformných opatrení ochromili irackú vládu v čase, kedy bojuje s extrémistickým Islamským štátom a pokúša sa reagovať na ekonomickú krízu vyvolanú prudkým pádom cien ropy vo svete.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona