Protivládne protesty vo Venezuely si dosiaľ vyžiadali osem obetí

NETKY.SK • 22 Február 2014, 08:29 • 2 min
Protivládne protesty vo Venezuely si dosiaľ vyžiadali osem obetí

CARACAS - Osem ľudí zahynulo a ďalších 134 ľudí sa zranilo počas najnovšej vlny protestov proti vláde venezuelského prezidenta Nicolása Madura. V piatok o tom informovala venezuelská generálna prokurátorka Luisa Ortegová, ktorú citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Štyria ľudia prišli o život v hlavnom meste Caracas, dve obete zaznamenali v stredovenezuelskom štáte Carabobo. Zo štátu Lara na západe krajiny hlásia jednu obeť, rovnako ako zo štátu Sucre na východe Venezuely, uviedla Ortegová. Generálna prokurátora zároveň vyhlásila, že protesty, ktoré zachvátili krajinu, sú "zločinné" a útočia na stabilitu štátu a životy ľudí.
      

Polícia zadržala od 11. februára celkovo 124 ľudí. Do protestov sa zapájajú najmä študenti, ktorí Madurovmu kabinetu vyčítajú nadmernú infláciu, nedostatočný boj s kriminalitou a represívny štátny aparát odmietajúci prepustiť väznených vysokoškolákov.
      

Opozičný líder Leopoldo López, ktorého venezuelská polícia zatkla v utorok, v piatok z cely vyzval demonštrantov, aby pokračovali v mierových protestoch. 
      

"Som v poriadku. Žiadam vás, aby ste sa nevzdávali. Ja sa nevzdám," napísal 42-ročný López v odkaze na kúsku papiera, ktorý odovzdal svojej manželke počas jej návštevy vo väznici Ramo Verde v Caracase. Tá ho následne zverejnila na internete, uviedla agentúra Reuters.
      

López, ktorý čelí obvineniam z podnecovania násilia so smrteľnými následkami, sa po vznesení týchto obvinení dobrovoľne vzdal do rúk polície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona