Protiteroristické zákony poslanci prerokovať nestihli

NETKY.SK • 4 December 2015, 14:55 • 2 min
Protiteroristické zákony poslanci prerokovať nestihli

BRATISLAVA – Balík protiteroristických zákonov dnes poslanci prerokovať nestihli, hoci diskusii venovali celý 15. rokovací deň 58. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Pokračovať v rozprave budú v utorok, do diskusie je prihlásených ešte šesť zákonodarcov. V balíku právnych noriem je aj návrh na novelizáciu ústavy. V ústave by sa mali meniť maximálne možné lehoty na zadržanie v prípade podozrivých z trestných činov terorizmu.

 

Návrhy zmien vychádzajú z predpokladu, že úspešnosť boja proti terorizmu je podmienená včasnou identifikáciou podozrivých aktivít a efektívnou a flexibilnou spoluprácou medzi bezpečnostnými zložkami v krajine, ako aj medzinárodnou spoluprácou spočívajúcou z veľkej časti v rýchlej výmene spravodajských informácií. Zmeny sa budú týkať predĺženia lehôt pri obmedzovaní slobôd. Táto lehota sa pre orgány činné v trestnom konaní a súdy predĺžila z maximálne päť na 10 dní. Zavedie sa aj obligatórna väzba, súd bude môcť zobrať osobu obvinenú z trestného činu súvisiaceho z terorizmom do väzby bez uvedenia dôvodov. Prijímajú sa aj viaceré opatrenia na ochranu svedkov.

 

Novely upravujú aj právomoci polície a spravodajských služieb. V prípade polície sa rozšíria dôvody na zaistenie osôb, predĺži sa lehota na ich zaistenie a rozšíria sa oprávnenia na prehliadky dopravných prostriedkov. Rozšíria sa aj opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti v hromadnej doprave a pri uzatváraní verejne prístupných miest, keď dôjde k ohrozeniu teroristickým trestným činom. Navrhujú aj úpravu použitia špeciálnych technických vecí pri zásahoch. Vojenské spravodajstvo dostane vo vzťahu k boju proti terorizmu také opatrenia, aké má SIS.

 

Opoziční zákonodarcovia predložili k novele ústavy viaceré pozmeňujúce návrh. Poslankyňa za Most-Híd Lucia Žitňanská navrhované predĺženie lehoty na zadržanie podozrivých z terorizmu na 96 hodín pre políciu považuje za pochopiteľný krok. „Nerozumieme však, prečo by súd potreboval až 144 hodín na vydanie rozhodnutia o väzbe,“ vyhlásila Žitňanská. V súčasnosti platná lehota 72 hodín pri obzvlášť závažných trestných činoch je podľa nej dostačujúca aj pri trestných činoch súvisiacich s terorizmom, preto predložila pozmeňujúci návrh, ktorým ruší predĺženie lehoty pre rozhodovanie sudcu o väzbe. Podobný návrh predložil aj člen poslaneckého klubu OĽaNO Daniel Lipšic.

 

Poslanec za KDH Pavol Hrušovský zas v pozmeňujúcom návrhu presadzuje automatický odchod sudcov do dôchodku. „Funkcia sudcu zaniká uplynutím kalendárneho roka, v ktorom sudca dosiahol vek 67,“ píše sa v návrhu. Podľa platnej ústavnej úpravy prezident môže odvolať sudcu po dosiahnutí veku 65 rokov. Predpokladom na takéto rozhodnutie prezidenta je návrh Súdnej rady SR. Opozícia sa zmenu v odchode sudcov do dôchodku snažila presadiť aj zmenou samostatného zákona, vládny Smer-SD ale novelu zamietol. Diskusiu o presnejšej úprave odchodu sudcov do dôchodku inicioval prezident Andrej Kiska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies