Protiteroristická akcia v Belgicku: Zatkli 16 ľudí, hľadaný Salah Abdeslam stále uniká

NETKY.SK • 23 November 2015, 09:06 • 2 min
Protiteroristická akcia v Belgicku: Zatkli 16 ľudí, hľadaný Salah Abdeslam stále uniká

BRUSEL - Belgická polícia počas nedeľňajšej večernej protiteroristickej operácie v Bruseli a širšom okolí, ako aj v meste Charleroi predbežne zatkla 16 ľudí a uskutočnila 22 razií. Hľadaný Salah Abdeslam, jeden z parížskych atentátnikov, však medzi zadržanými nie je, informoval dnes krátko po polnoci hovorca federálnej prokuratúry Eric Van der Sijpt.

slovakia

left justify in out

Devätnásť policajných razií sa uskutočnilo v Bruseli a okolí - okrem iného v Anderlechte, Jette, Schaarbeeku, Vorste a Woluwe-Saint-Lambert -, tri v meste Charleroi ležiacom približne 50 kilometrov južne od Bruselu. Počas zásahu v bruselskej štvrti Molenbeek policajti strieľali na auto, ktoré k nim blížilo. Vodič bol zranený a vzatý do väzby, ale zatiaľ nie je známe, či má súvislosť s krviprelievaním v Paríži, uviedla prokuratúra. Počas akcie sa nenašli žiadne zbrane ani výbušniny. V najbližších hodinách sa rozhodne o tom, ktorí zo 16 zadržaných poputujú do väzby.

 

Ďalšie podrobnosti prokuratúra neoznámila vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie. Nevyjadrila sa ani k informácii denníka La Laibre Belgique, podľa ktorého Salaha Abdeslama možno videli v okolí mesta Liége na diaľnici E40 smerom k nemeckým hraniciam.

 

Belgický premiér Charles Michel v nedeľu večer po krízovom zasadnutí Národnej bezpečnostnej rady oznámil, že pre Brusel a bruselský región zostáva minimálne do pondelka v platnosti štvrtý, najvyšší stupeň ohrozenia, vyhlásený v sobotu. Okrem výluk mestskej dopravy a obmedzenia obchodnej, kultúrnej a športovej činnosti sa vládne nariadenie týka aj škôl, ktoré v bruselskom regióne zostanú dnes zatvorené. Pre zvyšok krajiny platí tretí stupeň, čo znamená možnú a pravdepodobnú hrozbu.

 

Mimoriadne bezpečnostné opatrenia v bruselskom regióne sa týkajú pátrania po dvoch teroristoch, ktorí majú priame spojenie s minulotýždňovými atentátmi v Paríži. Starosta bruselskej štvrte Schaerbeek Bernard Clerfayt uviedol, že dvojica na úteku disponuje zbraňami a možno aj výbušninami, pričom existuje riziko, že by títo muži mohli spáchať veľmi nebezpečné činy.

 

Televízna stanica RTBF informovala, že niektoré veľké belgické podniky, úrady či bankové inštitúcie vyzvali svojich zamestnancov, aby kvôli teroristickej hrozbe pracovali z domu.

 

Na vyhlásenie najvyššieho stupňa ohrozenia reagovali aj európske inštitúcie. Generálny sekretariát Rady Európskej únie v nedeľu večer rozhodol o zvýšení vlastného stupňa ohrozenia zo "žltého" na "oranžový". Mnohí euroúradníci budú mať v pondelok "flexibilný pracovný režim", čo zahŕňa možnosť pracovať z domu. Európska rada ruší naplánované stretnutia, návštevy, pohovory a rokovania s osobami, ktoré nie sú jej zamestnancami.

 

Luxemburské predsedníctvo v EÚ v tejto súvislosti oznámilo, že zrušilo väčšinu menej podstatných pracovných stretnutí naplánovaných na pondelok v Bruseli. Nebolo zrušené zasadnutie ministrov financií eurozóny (Euroskupina), ktoré sa bude venovať rozpočtovým otázkam členských krajín EÚ, ani zasadnutie Rady EÚ pre školstvo. Rokovania ministrov financií a ministrov školstva prebehnú za sprísnených bezpečnostných podmienok.

 

 

Kanadská vláda oznámila, že kvôli teroristickej hrozbe bude až do odvolania uzatvorené veľvyslanectvo Kanady v Bruseli a bude poskytovať iba núdzové konzulárne služby. Kanaďanov zdržiavajúcich sa v Belgicku vyzvala za zvýšenú opatrnosť, informovala televízia CBC.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona