Protischránkový zákon prešiel pripomienkovým konaním

NETKY.SK • 16 August 2016, 18:32 • 2 min
Protischránkový zákon prešiel pripomienkovým konaním

BRATISLAVA - Balík troch návrhov zákonov z dielne Ministerstva spravodlivosti SR (MS) prešiel pripomienkovým konaním a je pripravený na prerokovanie vládou.

slovakia

left justify in out

Na utorkovej tlačovej besede o tom informovala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Ide o zákon o registri verejného sektora, tzv. protischránkový zákon, zákon o upomínacom konaní a novela zákona o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní EÚ.


Po pripomienkovom konaní sa v protischránkovom zákone rozšíril okruh registra partnerov verejného sektora, ktorí sa uchádzajú o verejné zdroje zo štátneho alebo obecného rozpočtu. Po novom budú mať povinnosť registrovať sa aj tí, ktorí sa uchádzajú o peniaze zo štátnych fondov, alebo zo štátnych či obecných akciových spoločností. Pôsobnosť zákona a povinnosť registrácie sa rozšíri aj na tých, ktorí nadobúdajú pohľadávky voči štátu. Pokiaľ sa subjekt partnerom verejného sektora nestane, štát mu pohľadávky nevyplatí. V pôvodnom návrhu zákona medzi osoby zodpovedné za zápis údajov do registra patrili advokáti, banky, daňoví poradcovia a audítor. Po pripomienkovom konaní budú medzi povinné osoby patriť aj notári.


Ako avizovala Žitňanská, rozšíria sa sankcie za nepravdivé alebo neúplné údaje. Za nepravdivé informácie napríklad hrozí aj výmaz partnera verejného sektora z registra a nebude môcť získať verejné zdroje. Podľa rezortu sa právna úprava medzi partnerom verejného sektora a oprávnenou osobou stala hutnejšia, zákon jednoznačne deklaruje, že musí isť o zmluvný vzťah.


Zákon o upomínacom konaní má vytvoriť alternatívu k existujúcemu režimu platobného rozkazu pre podnikateľov, a to formou elektronizácie platobného rozkazu. Ministerstvo spravodlivosti navrhuje zriadiť jeden súd pre elektronické platobné rozkazy, ktorým má byť Okresný súd v Banskej Bystrici. Upomínacie konanie má byť v plnej právomoci vyšších súdnych úradníkov, o opravnom prostriedku bude v zákonom stanovených prípadoch rozhodovať sudca. Nová právna úprava žalovanej fyzickej osobe umožňuje, aby mohla priznaný nárok uhradiť v mesačných splátkach, maximálne však desať splátok.


Posledným z balíka predložených návrhov na rokovanie vlády je novela zákona o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní EÚ. Ide o návrh novely trestných kódexov, ktorej cieľom má byť účinnejšie vyšetrenie trestných činov extrémizmu a rasovo motivovaných trestných činov.


MS okrem spomínaných návrhoch zákonov pripravuje aj legislatívne zmeny o osobnom bankrote a exekúcii. V súčasnosti sú v pripomienkovom konaní. Žitňanská plánuje celý balík legislatívnych zmien presadiť na septembrovej, prípadne októbrovej parlamentnej schôdzi. Účinnosť by mohli nadobudnúť začiatkom roka 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies