Žitňanská chce predstaviť protischránkový zákon do 100 dní

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 17:43 • 2 min
Žitňanská chce predstaviť protischránkový zákon do 100 dní

BRATISLAVA – Protischránkový zákon vzťahujúci sa na všetky verejné zdroje je top prioritou, zdôraznila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Túto právnu úpravu by chcela predstaviť čo najskôr. „ Do sto dní,“ uviedla dnes pre médiá.

slovakia

left justify in out

Ministerka vysvetlila, že protischránkový zákon by sa mal vzťahovať na všetky situácie, keď štát vstupuje do vzťahu so súkromným sektorom a dochádza k prevodu majetku alebo použitiu verejných zdrojov. Teraz sa do registra zapisujú len firmy, ktoré idú do verejného obstarávania, dodala na vysvetlenie. V súčasnosti register firiem spadá pod Úrad pre verejné obstarávanie, ministerka ešte nemá doriešené, pod koho bude spadať nový verejný register konečných užívateľov výhod.

 

"Zároveň potrebujeme zabezpečiť reálnu kontrolovateľnosť údajov v registri a reálnu vymožiteľnosť. Je potrebný solídny systém sankcií. Tí, čo porušia pravidlá, to musia pocítiť tak, že ich to bude naozaj bolieť," dodala Žitňanská.


Parlament minulý rok prijal vládnu novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá čiastočne rieši problém účasti tzv. schránkových firiem na verejnom obstarávaní. Od 1. novembra vytvoril Úrad pre verejné obstarávanie register konečných užívateľov výhod. V ňom by mali vysvetľovať svoje vlastnícke pozadie všetky firmy, ktoré sa hlásia do verejného obstarávania. Cieľom bolo vylúčiť z verejného obstarávania schránkové firmy, teda tie, ktoré vlastnia neznáme osoby. Návrh Smeru-SD ako nedostatočný kritizovala nielen opozícia, ale aj prezident Andrej Kiska, ktorý ho vrátil do parlamentu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies