Protischránkový register potvrdil ministerke Žitňanskej niektoré jej informácie o firmách

NETKY.SK • 29 December 2017, 09:08 • 2 min
Protischránkový register potvrdil ministerke Žitňanskej niektoré jej informácie o firmách

BRATISLAVA - Od februára 2017 musia firmy obchodujúce so štátom zverejniť svojich skutočných vlastníkov v tzv. protischránkovom registri. Niektorí sú s tým nespokojní, ale zatiaľ sa nepodarilo úspešne spochybniť ani jeden zápis v ňom.

slovakia

left justify in out

Do Registra partnerov verejného sektora - teda tzv. protischránkového registra bolo k 30. novembru 2017 zapísaných 13 943 subjektov. „Právna úprava priniesla potvrdenie niektorých informácií, ktoré sme tušili, tiež priniesla niektoré nové informácie o pozadí niektorých obchodných spoločností,“ zhodnotila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

 

V istých prípadoch zverejnené informácie vyvolávajú podľa nej naďalej pochybnosti. "Tie je možné odstrániť podaním kvalifikovaného podnetu, aby sa v následnom konaní ukázalo, či sú zaregistrované informácie pravdivé, alebo nie. Do konca novembra bolo na registrový súd v Žiline doručených sedem kvalifikovaných podnetov,“ informovala ministerka.

 

„Máme sedem kvalifikovaných podnetov, z toho jeden bol podaný predčasne, jedno konanie bolo ukončené, v piatich sa aktívne koná,“ povedala Žitňanská. Skončené konanie sa pritom netýkalo osôb zapísaných v registri, ale súd konkrétne preveroval správnosť adries týkajúcich sa spoločnosti Vain, s. r. o. O tom informovala hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Lenka Belavá.

 

„Podnet bol skončený sudcom Okresného súdu Žilina, pretože adresy v RPVS sa preukázali ako správne zapísané, nakoľko sa zhodovali so všetkými registrami na Slovensku,“ uviedla Belavá. Registrový súd môže začať konanie aj z vlastného podnetu, podľa Belavej tak zatiaľ neurobil.

 

Jeden z piatich kvalifikovaných podnetov, v ktorých sa aktuálne koná, sa týka skutočnosti, že akcionár, ktorý podal podnet, nie je uvedený vo verifikačnom dokumente ako akcionár spoločnosti. „Taktiež namietal, že koneční užívatelia výhod partnera verejného sektora sú nesprávne určení,“ priblížil hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

 

Tri podnety sa týkajú zahraničných spoločností, ktoré podnikajú na území Slovenska prostredníctvom organizačnej zložky. V dvoch spoločnostiach sú ako koneční užívatelia výhod uvedení členovia vrcholového manažmentu materskej spoločnosti, v jednej vedúci organizačnej zložky. Posledný kvalifikovaný podnet smeruje k správnosti určenia konečných užívateľov výhod u farmaceutických spoločností.

 

Za údaje v registri ručia takzvané oprávnené osoby, vo väčšine advokáti a audítori. Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS) vyrátala, že externé náklady pre podnikateľov, ktorí si ich služby objednávajú, by mohli do konca roka dosiahnuť 10 miliónov eur. Pritom však predpokladala, že počet povinne registrujúcich sa firiem bude 20 000. Registrácia sa podľa zákona opakuje každý rok a súkromné firmy sa tieto náklady budú snažiť zrejme prenášať do ceny služieb pre štát, obáva sa TIS, ktorá poukázala na fakt, že ani nový register a systém overovania neodstránil chybovosť.

 

„Stojí za serióznu úvahu, či firmy neodbremeniť, nezobrať miliónový biznis advokátom a či radšej časť z úspor neinvestovať do štátneho overovania vytypovaných prípadov," uviedol v septembrovej analýze riaditeľ organizácie Gabriel Šípoš. Firmy by vlastníctvo vykazovali samy v režime rovnako prísnych pokút a verejná kontrola a podávanie podnetov by sa sústredilo iba na otázne firmy.

 

Ministerka Žitňanská informovala, že v budúcom roku by mohlo dôjsť k nevyhnutným korekciám zákona o RPVS. „Dnes sme v štádiu, že máme nejaký zber údajov a podnetov urobený a v priebehu budúceho roka sa budeme venovať právnej úprave z hľadiska efektívnosti, z hľadiska toho, kde treba právnu úpravu vylepšiť, prípadne, kde je možno tá striktnosť nadbytočná,“ doplnila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies