Protischránková novela neodhalí podľa Žitňanskej skutočných vlastníkov firiem

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 19:43 • 2 min
Protischránková novela neodhalí podľa Žitňanskej skutočných vlastníkov firiem

BRATISLAVA - Novela zákona o verejnom obstarávaní vytvárajúca verejný register konečných užívateľov výhod z firiem, ktoré získavajú zákazky štátu poslancov v Národnej rady SR, neodhalí skutočných vlastníkov firiem. Odkryje len formálnych vlastníkov.

slovakia

left justify in out

Myslí si to exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).
     

"Most-Híd nepodporí zákon, ktorý neodhalí skutočne toho, kto profituje z firmy, ale len formálneho vlastníka, a ktorý neochráni verejné zdroje," avizovala Žitňanská v závere druhého rokovacieho dňa 51. schôdze NR SR.
     

Poslankyňa kritizovala aj to, že novela, ktorú pripravil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) a schválila vláda, sa nevzťahuje na všetky oblasti nakladania s verejnými zdrojmi. Týka sa len firiem vo verejných obstarávaniach. Ak takýto zákon prejde, podľa Žitňanskej ešte stále zostane veľký priestor na rozkrádanie verejných zdrojov schránkovými firmami s neznámymi vlastníkmi. To považuje za nesprávne.
     

Register, ktorý má vzniknúť, má obsahovať údaje fyzických osôb, ktoré sú skutočnými, nielen formálnymi vlastníkmi subjektov participujúcich na verejnom obstarávaní. Pôjde o podmienku, aby takýto podnikateľ mohol dostať zákazku od štátu. Verejný obstarávateľ by tak mal mať v budúcnosti zakázané uzavrieť zmluvu s uchádzačmi, ktorí nebudú mať v novom registri zapísaných konečných užívateľov výhod. Táto podmienka sa má týkať aj subdodávateľov a osôb, ktoré zabezpečujú ekonomickú či odbornú spôsobilosť účastníka vo verejnej súťaži.
     

"Dôvodom predloženia návrhu zákona je snaha zabezpečiť, aby zmluvy vo verejnom obstarávaní uzatvárali iba subjekty so známou vlastníckou štruktúrou až po úroveň fyzických osôb. Identifikácia konečných užívateľov výhod má nesporný význam na zvýšenie transparentnosti, zabránenie konfliktu záujmov a boj proti korupcii vo verejnom obstarávaní," tvrdí predkladateľ.
     

Podkladom pre zápis konečných užívateľov výhod do registra má byť okrem samotnej žiadosti aj doklad o oprávnení dodávať tovar alebo službu, čestné vyhlásenie, že konečný užívateľ výhod spĺňa vybrané podmienky týkajúce sa jeho bezúhonnosti, ako aj čestné vyhlásenie o pravdivosti a úplnosti údajov. Podnikateľ bude musieť pri zápise konečných užívateľov výhod informovať aj o tom, či títo sú, alebo nie sú verejnými funkcionármi.
     

ÚVO má v súvislosti s overovaním pravdivosti údajov v registri získať výnimku z daňového a bankového tajomstva. Novela má tiež zaviesť povinnosť spolupracovať s úradom napríklad pre finančnú spravodajskú jednotku.
     

K novele vystúpilo v pléne len pár poslancov. Počúvala ich takmer prázdna sála. V laviciach sedelo na konci dňa asi 20 zo 150 zákonodarcov. Poslanci sa pritom zhodujú, že problém s neznámymi skutočnými vlastníkmi firiem je vážny a treba ho riešiť.
     

Zákonodarcovia sa do lavíc vrátia vo štvrtok 7. mája. Okrem návrhov zákonov ich čaká pravidelná Hodina otázok. Práve ňou ukončia rokovanie a odídu na predĺžený víkend. Nebudú teda rokovať do 19.00 h, ale len do 15.00 h.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies