Protiraketová obrana v Európe nie je hrozbou proti Rusku

NETKY.SK • 19 Máj 2011, 07:20 • 2 min
Protiraketová obrana v Európe nie je hrozbou proti Rusku

Protiraketová obrana v Európe nie je hrozbou proti Rusku - Politika Spojené štáty americké v stredu trvali na tom, že plány na rozmiestnenie protiraketovej obrany v Európe nepredstavujú hrozbu pre Rusko. Reagovali na vyjadrenie prezidenta Dmitrija Medvede

slovakia

left justify in out

Spojené štáty americké v stredu trvali na tom, že plány na rozmiestnenie protiraketovej obrany v Európe nepredstavujú hrozbu pre Rusko. Reagovali na vyjadrenie prezidenta Dmitrija Medvedeva, ktorý na tlačovej konferencii v Moskve pohrozil odchodom z rusko-americkej Novej zmluvy o znížení počtu strategických zbraní  (START).
      "Zhodne a jasne už veľa rokov hovoríme, že naša protiraketová obranná spolupráca nie je žiadnym spôsobom namierená proti Rusku...V skutočnosti chceme spolupracovať na protiraketovej obrane s Ruskom a povedali sme to jasne," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Mark Toner.
      Medvedev v stredu na tlačovej konferencii v Moskve, prenášanej televíziou, povedal, že rozmiestnenie protiraketového štítu by priamo ohrozilo ruské jadrové strategické zastrašovanie.
      Rozmiestnenie protiraketového štítu vo východnej Európe by podľa neho dalo Rusku právo odstúpiť od svojich záväzkov v Novej zmluve START.
      "V START je osobitný bod, že ak niekto vyvinie protiraketovú obranu, zníži to rovnosť vzájomných strategických zbraní a dohoda môže byť odvolaná alebo dokonca anulovaná," citovala jeho slová agentúra DPA.
      Americkí predstavitelia trvajú na tom, že zmluva START neobmedzuje ich právo inštalovať v Európe protiraketovú obranu. Dohodu, ktorá zaväzuje obe strany na zníženie počtu rozmiestnených jadrových bojových hlavíc o tretinu, podpísali vlani americký prezident Barack Obama a Medvedev v Prahe.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona