Protipovodňové vozíky pomôžu mestám a obciam na východe Slovenska

NETKY.SK • 21 November 2015, 17:12 • 2 min
Protipovodňové vozíky pomôžu mestám a obciam na východe Slovenska

BRATISLAVA - Užitočné vybavenie, ľahká manipulácia a priama dostupnosť v obciach sú výhody nových protipovodňových prívesných vozíkov, ktoré si prebrali zástupcovia 70 miest a obcí z východného Slovenska od ministerstva vnútra.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala Lucia Repová Weinbergerová z Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, protipovodňové vozíky budú k dispozícii mestám a obciam v okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica, Levoča, Stará Ľubovňa, Poprad a Kežmarok. Vo vozíkoch si dobrovoľní hasiči nájdu špeciálnu techniku, ktorá im pomôže v boji proti ničivým povodniam, ktoré každoročne spôsobujú miliónové škody a ohrozujú ľudské životy. „Verím, že nová výbava bude na mnohých miestach iba pripravená na okamžitý zásah, keďže každé priame využitie techniky je spojené so škodami a nešťastím druhých. Avšak tam, kde bude jej použitie nutné, bude určite veľkou posilou pre dobrovoľných hasičov, ktorí podobné stroje nemali doposiaľ k dispozícii,“ povedal štátny tajomník ministerstva vnútra Marián Saloň.


Výhoda vozíka je v jeho malom rozmere, ktorý mu dovoľuje rýchly presun z miesta uskladnenia na miesto prírodnej katastrofy. Jeho prenos môže zabezpečiť každé bežné osobné vozidlo a šofér so štandardným vodičským oprávnením. Napriek tomu sa do vnútra tohto špeciálneho prívesu zmestilo viacero kusov nenahraditeľnej protipovodňovej techniky, ktoré výrazne uľahčia prácu hasičov a znížia celkový rozsah škôd. Výbava vozíka zahŕňa kalové čerpadlo, generátor elektrickej energie, osvetľovacie vybavenie, povodňové bariéry, elektrické kalové čerpadlo s vybavením, plávajúce čerpadlo a ďalšie náradie potrebné pre promptný zásah zložiek.


Lucia Repová Weinbergerová ďalej uviedla, že technika sa dostáva do lokalít s najväčším povodňovým rizikom. Aj keď sa obce a mestá môžu na prívaly vody pripraviť, veľakrát nedokážu rozbúrené hladiny riek eliminovať úplne. Len za obdobie desiatich rokov 2004-2013 povodne spôsobili škody na majetku za 707 miliónov eur. Vďaka projektu Aktívne protipovodňové opatrenia ministerstvo vnútra distribuuje celkovo 621 vozíkov do najohrozenejších lokalít na celom Slovensku. Projekt je financovaný z Kohézneho fondu prostredníctvom operačného programu Životné prostredie. Celková hodnota projektu je 63 miliónov eur a vďaka nemu Slovensko získava aj ďalšie špeciálne kusy techniky určené na boj proti rozsiahlejším povodniam.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona