Protimonopolný úrad schválil zmenu majiteľov Terno a Diligentia

NETKY.SK • 24 August 2013, 15:10 • 2 min
Protimonopolný úrad schválil zmenu majiteľov Terno a Diligentia

BRATISLAVA - Terno v Bratislave prevádzkuje 22 predajní a Diligentia R.C. 37 predajní, teda po koncentrácii budú v hlavnom meste SR kontrolovať 59 predajní.

slovakia

left justify in out

Protimonopolný úrad (PMÚ) SR schválil koncentráciu spočívajúcu v získaní nepriamej spoločnej kontroly podnikateľov Michala Holíka a Stephana Fanderla nad podnikom podnikateľa Terno Slovensko, spotrebné družstvo a nad podnikom podnikateľa Diligentia R.C., s.r.o., ktorý prevádzkuje predajne Moja Samoška. "Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 22. augusta 2013,"informoval PMÚ SR.

Úrad dospel k záveru, že posudzovaná koncentrácia značne nenaruší účinnú súťaž na príslušných relevantných trhoch, najmä v dôsledku vytvorenia alebo posilnenia dominantného postavenia, preto koncentráciu schválil. 

Pri posudzovaní koncentrácie išlo podľa PMÚ v zásade o koncentráciu medzi predajňami väčšieho a menšieho formátu. Už v minulosti úrad v rozhodovacej praxi uzavrel, že predajne väčšieho formátu, v tomto prípade predajne Terno, predstavujú účinnú konkurenciu pre predajne menšieho formátu – Moja Samoška. 

Úrad zároveň zistil, že k prekrytiu aktivít predajní Terno a Moja Samoška dochádza len v Bratislave a potenciálne v Banskej Bystrici. Terno v Bratislave prevádzkuje 22 predajní a Diligentia R.C. 37 predajní, teda po koncentrácii budú v hlavnom meste SR kontrolovať 59 predajní. 

Úrad sa zameral na tie lokality a spádové oblasti, kde identifikoval väčšiu koncentráciu oboch subjektov a súčasne nižší počet konkurentov. Išlo o niektoré predajne Moja Samoška a Terno v Ružinove, kde bolo potrebné bližšie preskúmať počet a charakter predajní iných podnikateľov. 

Ing. Michal Holík pred koncentráciou nepriamo kontroloval podnikateľa Terno a niekoľko ďalších spoločností. Hlavnou hospodárskou činnosťou spoločnosti Terno je maloobchod s potravinami a nepotravinárskym tovarom dennej spotreby. Terno na území SR malo k júnu tohto roku 25 maloobchodných predajní.

Dr. Stephan Fanderl pred koncentráciou nepriamo kontroloval podnikateľa Diligentia R.C a niekoľko ďalších spoločností. Spoločnosť Diligentia R.C. sa venuje maloobchodnému predaju každodenného spotrebného tovaru a na území SR mala k júnu tohto roku 57 predajní Moja Samoška. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies