Protimonopolný úrad prešetruje kartelové dohody bankových subjetov

NETKY.SK • 6 Máj 2014, 12:33 • 2 min
Protimonopolný úrad prešetruje kartelové dohody bankových subjetov

BRATISLAVA – Protimonopolný úrad (PÚ) SR prešetruje podozrenie z kartelových dohôd u štyroch subjektov, ktoré podnikajú na finančnom trhu v SR. Ich podstatou je, že zaväzujú klientov, ktorí majú záujem o úver, aby si u nich otvorili bežný účet, aj keď o to z rôznych dôvodov záujem nemajú.

slovakia

left justify in out

"Klientom nemusia vyhovovať podmienky vedenia účtu, alebo majú účty v iných bankách," vysvetlila dôvody na dnešnej tlačovej konferencii Protimonopolného úradu vedúca pracovnej skupiny pre finančníctvo Erna Gréserová. "Prešetrovanie prebehlo mimo správneho konania a jeho hlavným cieľom bolo mapovanie podmienok poskytovania produktov vybraných bankových produktov s tým, že sme sa zamerali na praktiku ich viazania, ktorá môže skresľovať hospodársku súťaž a spôsobovať tým negatívne efekty pre spotrebiteľov," povedala.

 

Slovensko patrí medzi krajiny, kde je nízka mobilita klientov bánk, pokiaľ ide o zakladanie bežných účtov a vydávanie trvalých príkazov. Podľa informácií, ktoré zverejnila Európska komisia za január 2012, klienti slovenských bánk majú len 7-% podiel na prechodoch do iných bánk, celoeurópsky priemer je 19 %.  

 

"Ak dochádza k viazanosti bankových produktov, klienti od bánk odoberajú aj služby, o ktoré nemajú záujem, pri zmene banky sa zvyšujú náklady, znižujú sa motívy na zmenu banky a klesá tak aj mobilita klientov," vysvetlila Gréserová ďalšie dôvody previerky. 

 

Jednoduchší spôsob zmeny banky vytvára medzi bankami konkurenčné prostredie. 

 

"Zvýšená mobilita vytvára tlak na banky, aby o klientov bojovali. Je to aj jeden z predpokladov účinnej hospodárskej súťaže," povedala ďalej Gréserová. "Viazané účty vytvárajú aj bariéry pre tie podnikateľské subjekty, ktoré poskytujú len jeden z viazaných produktov. Spotrebiteľom sa ťažšie porovnávajú aj ceny viazaných produktov," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies