Protimonopolný úrad dal emitentom gastrolístkov pokutu, navrhuje zvážiť fungovanie systému

NETKY.SK • 25 Február 2016, 12:12 • 2 min
Protimonopolný úrad dal emitentom gastrolístkov pokutu, navrhuje zvážiť fungovanie systému

BRATISLAVA – Protimonopolný úrad (PMÚ) SR vydal 11. februára rozhodnutie, ktorým uložil piatim podnikateľom pôsobiacim na trhu emitovania, distribúcie stravovacích a benefitných poukážok, pokutu vo výške 2,96 milióna eur, a to za dve kartelové dohody.

slovakia

left justify in out

Tie spočívali v rozdelení trhu a v limitácii maximálneho počtu stravovacích poukážok prijímaných v obchodných reťazcoch. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii podpredseda PMÚ Radoslav Tóth. Išlo podľa neho o jedno z najrozsiahlejších konaní úradu, rozhodnutie má 450 strán.

 

Úrad začal vo veci správne konanie na základe podozrenia ešte vo februári 2015. Domnieval sa totiž, že medzi firmami prišlo k dohodám, ktoré obmedzujú hospodársku súťaž. PMÚ posudzoval tri oblasti, v ktorých mohlo dôjsť k porušeniam. Prvou bola možná snaha firiem dohodnúť sa, aby obchodné reťazce neprijímali od ľudí viac ako päť stravných lístkov naraz. Provízie, ktoré dostávajú za stravné lístky od hotelov a reštaurácií, sú totiž oveľa vyššie, ako provízie od obchodných reťazcov.

 

Úrad zároveň predpokladal, že sa tieto firmy pokúšali dohodnúť aj jednotné štandardy správania na trhu. Napríklad, že nebudú dávať klientom konkurencie nulové poplatky, alebo im poskytovať iné benefity, aby si ich takto navzájom neodlákali. Prípadne, že skutočnú súťaž urobia len o nových klientov, a nie o tých, ktorých už majú medzi sebou rozdelených. Treťou možnou oblasťou bola kartelová dohoda v súťažiach. PMÚ mal vytypovaných osem súťaží, v ktorých mohlo prísť ku kartelu týchto firiem.

 

"V kontexte tohto prípadu a na základe jeho výsledkov sme sa rozhodli osloviť Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, aby zvážilo ďalšie nastavenie a fungovanie tohto (poukážkového) systému. Rozhodli sme sa k tomuto kroku z viacerých dôvodov," poznamenal Tóth. Hlavným dôvodom je podľa neho skutočnosť, že hospodárska súťaž na príslušnom trhu (gastrolístkov) úplne zlyhala. "Myslíme si, že tento trh je aj do budúcna veľmi náchylný na ďalšie kartely," zdôraznil.

 

Na druhej strane podľa neho ide o trh, ktorý má významný sociálny aspekt, pretože sa týka veľkej skupiny obyvateľov – zamestnancov, ktorí za stravné lístky nakupujú jedlo a potraviny. Ďalším dôvodom je aj vývoj na trhu gastropoukážok, kde prichádza k zavádzaniu tzv. elektronických gastrolístkov vo forme platobných kariet.

 

Významným dôvodom pre zmenu je podľa jeho slov aj zbytočné zaťažovanie podnikateľov, ale aj zamestnancov. Zbytočné je v tom, že jednak prichádza k plateniu finančných provízií a k zbytočnej administrácii, pretože sa vytvára celá agenda súvisiaca s akceptáciou stravných lístkov. "V konečnom dôsledku si zároveň myslíme, že provízie, ktoré sú odčerpávané zo systému, by v ňom mohli zostať, a tým by sa polepšilo nielen zamestnávateľom, ale aj zamestnancom a určite aj reštauračným zariadeniam, u ktorých provízia nie je zákonom regulovaná. Z týchto všetkých dôvodov sa nám zdá, že systém je neefektívny," podčiarkol podpredseda PMÚ.

 

"Obrátili sme sa listom na MPSVR SR, ktoré má kompetenciu v tejto oblasti a navrhujeme, aby zvážilo možnosť zmeny formy tohto druhu benefitu. Náš konkrétny návrh je priamy finančný príspevok k mzde. Zamestnanci by nedostávali gastrolístky, ale dostávali by priamy finančný príspevok, ktorý by mal rovnaké daňové a odvodové zvýhodnenie ako gastrolístky. Ak by nebola vôľa na zmenu doterajšieho systému, tak navrhujeme jeho 'zdobrovoľnenie', respektíve právo voľby zamestnanca, či chce gastrolístok, alebo priamy finančný príspevok," dodal Tóth.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona