Protikorupčný útvar polície zasahoval v sídle energetického gigantu ČEZ

NETKY.SK • 10 December 2013, 16:15 • 2 min
Protikorupčný útvar polície zasahoval v sídle energetického gigantu ČEZ

PRAHA - Sídlo českej energetickej spoločnosti ČEZ sa dnes stalo dejiskom zásahu príslušníkov policajného Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ), ktorý podľa informácií spravodajskej televízie ČT24 súvisel so solárnymi elektrárňami.

slovakia

left justify in out

Hovorca ÚOOZ Pavel Hanták sa obmedzil na konštatovanie o realizácii úkonov trestného konania. Vrchná štátna zástupkyňa v Prahe Lenka Bradáčová potvrdila, že ide o problematiku solárnej energetiky. "Dozorujeme trestnú vec, v rámci ktorej v súčasnosti prebiehajú niektoré úkony a ktorá je spojená so solárnymi elektrárňami na území ČR," povedala pre denník Právo. Aj ona však odmietla zverejniť akékoľvek podrobnosti.

Hovorca ČEZ Ladislav Kříž informoval, že policajti "navštívili" spoločnosť a požiadali o súčinnosť a dokumenty. ČEZ im vyhradila zasadaciu miestnosť, kde prebiehajú rokovania. Polícia prešetruje podozrenie z trestnej činnosti týkajúce sa oblasti fotovoltaických elektrární, vďaka čomu mohlo dôjsť k poškodeniu ČEZ, dodal Kříž.

Energetický regulačný úrad informoval, že netuší, akých prípadov by sa zásah mohol týkať. Pritom práve tento úrad podal v septembri tohto roku dve trestné oznámenia pre podozrenie z neoprávneného získania licencií dvoch elektrární, odkúpených energetickým gigantom ČEZ.

Firma však figuruje v kontroverznom spojení s fotovoltaikou ešte kvôli obchodným transakciám so spoločnosťou Amun Re, ktorá je hlavným dodávateľom megaprojektov v Ralsku a Mimoni. Vlastnícka štruktúra spoločnosti, ktorej ČEZ mal vyplatiť až päť miliárd Kč, je údajne neprehľadná, vraj v nej môže figurovať aj právnik blízky lobistovi Ivovi Rittigovi. Predstavitelia firmy však obchodovanie s ČEZ označujú za štandardné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies