Protikorupčné opatrenia sa podľa Kaliňáka pripravujú

NETKY.SK • 8 Február 2014, 13:56 • 2 min
Protikorupčné opatrenia sa podľa Kaliňáka pripravujú

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra pripravuje zákon o lobingu a tiež zákon o ochrane oznamovateľov korupčného správania.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej v dnešnej diskusii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) - Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko povedal minister vnútra a podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák, sú bližšie aj k vzniku pravidiel na kontrolu financovania politických strán a volebných kampaní. Vznik komisie, ktorá má kontrolovať financovanie politických strán a predvolebných kampaní, by sa mohla dostať na program Národnej rady SR na jar. Predseda strany Most-Híd Béla Bugár v diskusii opakovane zdôraznil, že legislatívne pravidlá pre financovanie politických strán sa pripravujú príliš dlho, zároveň priznal, že ani vládne strany za čias Ivety Radičovej sa nedokázali v tejto téme zjednotiť. Kvalitný zákon si vyžaduje čas, povedal ďalej Robert Kaliňák v reakcii na nedávnu správu Európskej komisie o boji proti korupcii na Slovensku.

Minister vnútra avizoval, že pripravovaný zákon o štátnej službe má priniesť policajnému zboru sprísnenie kariérneho postupu, pričom podstatné budú zásluhy. Tvrdí, že nemá problém, aby prezident policajného zboru bol volený iným spôsobom ako menovaním ministrom. Na druhej strane je to minister vnútra, kto je bratý na zodpovednosť za nepodarené zásahy polície, upozornil s tým, že policajný zbor je apolitický, je zakázané, aby policajti pôsobili v politických stranách. Bugár si myslí, že systém musí byť nastavený tak, aby polícia mala nezávislosť a na druhej strane musí mať ten, čo zodpovedá, právomoc zasiahnuť. Zdôraznil, že nemožno hovoriť len o polícii, dôležité je aj nezávislé súdnictvo a sprehľadnenie pôsobenia politických strán.

Hostia diskusie sa vyjadrili aj vyšetrovaniu útoku extrémistov z októbra 2013 na študentský bar v Nitre. Podľa predsedu Most-Híd Bélu Bugára, minimálne traja najvyšší ústavní činitelia musia takýto útok odsúdiť. Už pri podozrení musí tvrdo konať polícia, aj keby išlo len o mestskú políciu, myslí si Bugár. Podľa neho však extrémizmu pomáhajú samotní politici, lebo nacionalizmus je predzvesťou extrémizmu. Prekáža mu, ak napríklad premiér vyzval vo voľbách do VÚC voličov, aby volili Slováka. "Či je to ľavicový alebo pravicový extrémizmus, ľavica a pravica sa v tomto musí spojiť a veľmi tvrdo proti tomu vystúpiť, ak sú potrebné aj ďalšie zákony - poďme do nich, ale musí byť viditeľné, že je to politická vôľa všetkých," povedal Bugár. V týchto prípadoch kritizuje aj postupy súdov. Robert Kaliňák pripomenul svoje vyjadrenia o tom, že štyri mesiace od útoku po obvinenie boli nevyhnutné pre dokumentáciu, aby trestné stíhanie malo význam a skončilo sa odsúdením páchateľov. Snažíme sa, aby prísnosť trestu bola sprevádzaná rýchlosťou konania, doplnil s tým, že v minulosti sa stali prípady, kedy na základe zbrklého obvinenia páchatelia skončili s nízkym trestom, či finančnou pokutou a iné podobné prípady sa tiež vyšetrovali dlhšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies