Protikorupčná komisia preveruje okolnosti získania doktorátu Grace Mugabeovej

NETKY.SK • 8 Január 2018, 12:22 • 2 min
Protikorupčná komisia preveruje okolnosti získania doktorátu Grace Mugabeovej

HARARE - Zimbabwianske úrady vyšetrujú okolnosti, za akých bol manželke bývalého prezidenta Roberta Mugabeho Grace udelený doktorský titul. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Mugabeová, ktorej manžel sa pod nátlakom armády a vládnucej strany vzdal po takmer 40 rokoch prezidentského úradu, získala doktorát na Zimbabwianskej univerzite v roku 2014, keď tam Mugabe zastával funkciu rektora. Predseda protikorupčnej komisie Goodson Nguni, ktorý vedie vyšetrovanie Mugabeovej prípadu, uviedol, že na katedre sociológie, kde mala byť Mugabeová doktorandkou, nenašli o jej štúdiu nijaké záznamy.

 

Zimbabwianska armáda v polovici novembra prevzala moc v krajine po tom, ako dlhoročný prezident Robert Mugabe odvolal súčasného prezidenta Emmersona Mnangagwu - považovaného už predtým za jeho možného nástupcu - z funkcie viceprezidenta. Armáda i vplyvné združenie vojnových veteránov, ktoré takisto podporovalo Mnangagwu, sa totiž obávali, že Mugabe by mohol moc odovzdať práve svojej neobľúbenej manželke Grace.

 

Mugabe bol mnohými pokladaný za diktátora a hlavnú príčinu hospodárskeho úpadku krajiny, v ktorej 37 rokov takmer neobmedzene vládol.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona