Protiextrémistickú hru Natálka po prvý raz uviedli aj pred dospelákmi

NETKY.SK • 28 Február 2017, 15:36 • 2 min
Protiextrémistickú hru Natálka po prvý raz uviedli aj pred dospelákmi

BRATISLAVA - Projekt Natálka včera podvečer odohrali herci aj na doskách Slovenského národného divadla. V publiku však nesedeli stredoškoláci, ale široká verejnosť. Ďalšie termíny pre verejnosť sú už budúci týždeň.

slovakia

left justify in out

„Ja by som každému doprial takúto debatu s mladými, aby si to zažil na vlastnej koži. Možnože to je také vytriezvenie, možno sa to nie dobre počúva, možno nie dobrý pocit z toho zostane, keď človek odíde, ale je to dotyk s realitou. To čo bolo na tom veľmi zaujímavé, aspoň pre mňa, taký pozitívny záver, ktorý súvisí s tou hrou, ktorú sme videli, že v tej hre ste videli ľudí, ktorí sa obávajú Rómov, videli ste rómsku rodinu, ktorá sa obáva extrémistov a vo väčšine prípadov aj ľudia v hľadisku hovoria o vlastnom strachu. To bol spoločný menovateľ, ktorý mali vlastne všetky tri strany, vždy tam bol prítomný nejaký strach z niečoho," vyjadril sa po predstavení predseda bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

 

Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci so Slovenským národným divadlom a OZ Living Memory včera uviedli miniinscenáciu o Natálke v Modrom salóne SND. Aj po tomto predstavení, rovnako ako pri odohraní na školách, mali diváci možnosť diskusie s tvorcami o hre.

 

„Je to modelová inscenácia, ktorá vznikla na základe, bohužiaľ, skutočných životných udalostí. A to, že sa o tom diskutuje tak tým chceme máličko sa pričiniť o to, aby sa tým mladým ľuďom nejak formoval ich názor istým iným smerom ako je neonacizmu alebo extrémizmus," predstavil hru generálny riaditeľ SND Marián Chudovský.

 

Na včerajšom predstavení sedeli v hľadisku aj riaditeľ Činohry SND Roman Polák, ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská či poslankyňa NR SR Viera Dubačová. V Slovenskom národnom divadle tvorcovia pripravili aj ďalšie termíny tohto predstavenia a to v utorok 7. marca o 19:30 a v rovnakom čase aj v piatok 10. marca.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona