Proti zmenám pri získavaní kreditov učiteľov je 544 ľudí

NETKY.SK • 1 Júl 2013, 10:15 • 2 min
Proti zmenám pri získavaní kreditov učiteľov je 544 ľudí

BRATISLAVA - Celkovo 544 ľudí podporilo hromadnú pripomienku Slovenskej komory učiteľov (SKU), ktorá nesúhlasí s návrhom novely zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch. Podľa nej bude možné získavať kredity, ktorými si učitelia prilepšujú k platu, len absolvovaním školení.

slovakia

left justify in out

Novelu predložili poslankyne za stranu Smer-SD a ministerstvo školstva ju dalo na pripomienkové konanie. Norma totiž vypúšťa doterajšiu možnosť, že zamestnanec sa môže po troch rokoch praxe prihlásiť na overenie profesijných kompetencií, ktoré má získať dlhoročnou praxou alebo samoštúdiom. Učitelia sa obávajú, že namiesto toho budú musieť vysedávať na vzdelávaniach, ktoré im aj tak nič nové neprinesú. Keďže pripomienku podporilo viac ako 500 ľudí, bude sa ňou ministerstvo musieť zaoberať. 

Podľa hovorcu ministra školstva Michala Kaliňáka bolo dôvodom zmeny zneužívanie zo strany niektorých poskytovateľov kontinuálneho vzdelávania, ale aj zo strany zamestnancov škôl a školských zariadení. Vydávali osvedčenia za poplatok bez skutočného overenia kompetencií pred skúšobnou komisiou. Na základe toho mohli potom zamestnanci získať kreditový príplatok a následne vykonať atestáciu. „Vo vzťahu k ostatným kolegom, ani s prihliadnutím na otázne nové vedomosti to nebolo ani spravodlivé, ani prínosné,“ argumentuje Kaliňák. 

Slovenská komora učiteľov žiada, aby naďalej mohli pedagogickí a odborní zamestnanci požiadať o overenie profesijných kompetencií získaných výkonom svojej pedagogickej činnosti, odbornej činnosti alebo sebavzdelávaním. Zároveň chcú rozšíriť túto možnosť pre všetkých zamestnancov bez ohľadu na počet odpracovaných rokov. Ak prejde nový návrh, dôjde podľa nich k zbytočnému zaťažovaniu učiteľov, pretože budú nútení sedieť na viacdňových vzdelávaniach, ktoré by mohli absolvovať len preskúšaním, pretože problematiku už dávno ovládajú. Pripomínajú, že napríklad učiteľ, ktorý ovláda prácu s balíkom MS Office, bude musieť absolvovať päťdňové vzdelávanie napriek tomu, že túto problematiku má zvládnutú a bude preto päť dní chýbať v škole. Ak by mal možnosť len overiť kompetencie, chýbal by v práci len deň. „Touto zmenou zákona navrhovatelia priamo prispievajú k znižovaniu kvality vyučovacieho procesu a k zbytočnému a nadmernému zaťažovaniu pedagogických a odborných zamestnancov,“ hovorí komora. 

Navrhovatelia zákona tvrdia, že veľké percento poskytovateľov robí akreditované programy kontinuálneho vzdelávania ako zdroj financií, často bez toho, aby skutočne overili kompetencie pred skúšobnou komisiou, ale len ako výmenu peňazí za osvedčenie. Slovenská komora učiteľov dodáva, že ak sa na tom obohacujú poskytovatelia, je nepochopiteľné, prečo chcú navrhovatelia trestať učiteľov. Podľa nich je práve ministerstvo cez akreditačnú komisiu zodpovedné za to, že títo nezodpovední poskytovatelia získali právo poskytovať programy kontinuálneho vzdelávania. „Predložený návrh však nezaručí to, aby sa nezodpovední poskytovatelia začali správať zodpovedne," dodáva komora učiteľov. 

Učitelia majú možnosť prilepšiť si k platu absolvovaním dodatočného vzdelávania v rámci kurzov či školení. Za ne získavajú kredity a za každých 30 kreditov si k platu prilepšia o šesť percent, maximálne o 12 percent. Príplatok dostávajú sedem rokov po absolvovaní kurzov či školení, ktoré poskytujú rôzne súkromné spoločnosti, školy či Metodicko-pedagogické centrum.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies