Proti zbitiu novinárky demonštruje 50-tisícový dav

NETKY.SK • 29 December 2013, 13:53 • 2 min
Proti zbitiu novinárky demonštruje 50-tisícový dav

KYJEV - Popredná ukrajinská novinárka Teťana Čornovilová vyjadrila presvedčenie, že napadnutie malo byť pomstou za jej investigatívnu prácu.

slovakia

left justify in out

V ukrajinskom Kyjeve sa v nedeľu zhromaždilo viac ako 50-tisíc ľudí, aby demonštrovali proti brutálnemu zbitiu novinárky Teťany Čornovilovovej, ktorá písala kriticky o prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi. Protestujúci chcú prísť aj pred Janukovyčovu rezidenciu Mežygirja v dedinke Novi Petrivtsi nachádzajúcej sa severne od Kyjevu. Práve o podozrivej privatizácii tejto luxusnej vily novinárka v minulosti písala. Demonštranti chcú pred ostro stráženou rezidenciou zaparkovať desiatky áut a zablokovať k nej prístupové cesty.

Popredná ukrajinská novinárka Čornovilová, ktorá sa zotavuje zo zranení spôsobených neznámymi útočníkmi, v piatok vyjadrila presvedčenie, že napadnutie malo byť pomstou za jej investigatívnu prácu namierenú proti politickej elite krajiny. Brutálny útok sa odohral na okraji Kyjeva v noci z utorka na stredu, keď sa 34-ročná Čornovilová píšuca pre opozičný portál Ukrajinska Pravda vracala domov po fotografovaní rezidencií ukrajinského ministra vnútra Vitalija Zacharčenka a generálneho prokurátora Viktora Pšonku. Udalosť vyvolala pobúrenie medzi prívržencami ukrajinskej opozície, ktorí v uliciach hlavného mesta už niekoľko týždňov protestujú proti politike prezidenta Janukovyča. V protestoch sa angažovala i samotná novinárka. 

Čornovilová so zlomeným nosom a stále neschopná otvoriť jedno oko tvrdí, že išla domov autom, keď ju začali prenasledovať útočníci na "luxusnom džípe". Tí sa ju následne pokúsili vytlačiť z cesty a po zastavení rozbili na novinárkinom aute jedno z okien.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona