Proti výstavbe ropovodu v Bratisalve sa svojím podpisom postavilo vyše 10.000 ľudí

NETKY.SK • 17 September 2013, 10:21 • 2 min
Proti výstavbe ropovodu v Bratisalve sa svojím podpisom postavilo vyše 10.000 ľudí

BRATISLAVA – Viac než 10.000 ľudí sa už podpísalo pod petíciu proti výstavbe ropovodného prepojenia Bratislava - Schwechat Pipeline, ktorú v polovici júla rozbehlo občianske združenie Mladá Petržalka.

slovakia

left justify in out

Svoj podpis pridal aj starosta najväčšej mestskej časti Vladimír Bajan, cez ktorú môže ropovod viesť. Aktivisti chcú podpisy v uliciach mesta zbierať do konca mesiaca, potom petíciu plánujú odovzdať ministrovi hospodárstva Tomášovi Malatinskému a premiérovi Robertovi Ficovi.

Podľa predsedu združenia Olivera Kríža má petícia najmä zvýšiť informovanosť občanov o téme a rozprúdiť verejnú diskusiu. "Proti trasovaniu ropovodu cez mestskú časť Petržalka existuje množstvo argumentov a napriek tomu nebola miestna samospráva zapojená do rozhodovacieho procesu," povedal pre TASR Kríž, ktorý je zároveň bratislavským poslancom. "Ako štyria aktivisti nie sme pre vládu SR, ani pre ministerstvo hospodárstva zaujímaví. Avšak, pokiaľ sa za našu iniciatívu postaví 10.000 obyvateľov Bratislavy, stáva sa z nás seriózny partner na rokovanie," myslí si.

Prostredníctvom iniciatívy s názvom Stop ropovodu v Petržalke aktivisti žiadajú vládu, aby pri posudzovaní možných variant trasovania zamietla trasy, ktoré prechádzajú cez katastrálne územie Bratislavy. "Všetko je nebezpečné a všetko je zlé, pretože nikdy sa nedá vedieť, čo sa s ropou stane," uviedol na margo plánovaného trasovania ropovodu pri spustení petície vodohospodár Tibor Elek. Podľa neho je absurdné, aby takýto ropovod prechádzal sídliskom, ako je Petržalka. Elek upozornil na rok 1971, kedy prišlo k havárii II. vodného zdroja mesta Bratislavy v Podunajských Biskupiciach. Vtedy bola znečistená spodná voda dôsledkom dlhodobého úniku ropných látok.

Pod číslom 6001 ešte minulý mesiac podporil petíciu aj starosta Bajan. "Nová trasa ropovodného prepojenia medzi Bratislavou a rakúskym Schwechatom nemá byť vedená územím Petržalky, a to najmä z dôvodov ochrany významných vodných zdrojov v Petržalke a pod Petržalkou, ako aj ochrany vodohospodárskej oblasti Žitný ostrov," uviedol.

Kedy budú môcť Bratislavčania diskutovať o výstavbe ropovodu, stále nie je jasné. Pôvodne sa mala verejná diskusia uskutočniť do septembrového rokovania mestského zastupiteľstva, dnes chce ministerstvo hospodárstva diskutovať najmä odborne. Plánovaná odborná diskusia by sa mala uskutočniť na prelome septembra a októbra.

Vedenie ropovodu Bratislava - Schwechat Pipeline cez takzvaný Mestský koridor odmietli v júni bratislavskí poslanci. V uznesení, ktoré schválilo mestské zastupiteľstvo, vyzvali vládu, aby upustila od tohto zámeru a zvážila trasovanie cez tzv. Karpatský koridor. Zakomponovať ropovod do svojho územného plánu odmieta aj Bratislavský samosprávny kraj.

Alternatívy trasovania ropovodu prerokoval vládny kabinet ešte v januári. Rezort hospodárstva v predloženej analýze odporúča dve trasy, ktoré vedú cez Einsteinovu a Dolnozemskú ulicu. Definitívne rozhodnutie by malo padnúť do konca roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies