Proti vstupu Ukrajiny do EÚ je väčšina Holanďanov, De Jong: Zachráňme demokraciu

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 13:06 • 2 min
Proti vstupu Ukrajiny do EÚ je väčšina Holanďanov, De Jong: Zachráňme demokraciu

BRUSEL - Ministri holandskej vlády zatiaľ neuviedli, aké kroky plánujú podniknúť, ak dnešné nezáväzné referendum o asociačnej dohode EÚ s Ukrajinou dopadne negatívne. Uviedol to spravodajský server DutchNews.nl.

slovakia

left justify in out

Volebné miestnosti sa uzavrú o 21.00 h SELČ, prvé odhady výsledkov sa očakávajú o hodinu neskôr. Výsledky referenda, ktorého sa môžu zúčastniť len holandskí občania, pre vládu nie sú právne záväzné, ani v prípade, že referendum bude platné, čiže zúčastní sa na ňom najmenej 30 percent oprávnených voličov.


V utorok zverejnený prieskum verejnej mienky pre server NU.nl naznačil, že volebná účasť sa môže pohybovať v rozmedzí 25-40 percent. Až 55 percent voličov chcelo podľa prieskumu hlasovať proti dohode s Kyjevom, zatiaľ čo opačný názor vyjadrilo 33 percent respondentov. Dohodu doteraz ratifikovalo 27 z 28 členských krajín EÚ a Ukrajina. V mene Holandska ju podpísala tamojšia vláda.


V utorok večer sa predstavitelia šiestich najväčších parlamentných strán stretli v televíznej debate venovanej spornému referendu. Všetci zdôraznili, že vláda by mala brať výsledky referenda "vážne", ak bude prekročená 30-percentná účasť.


Šéf holandskej Strany práce Diederik Samsom upozornil, že prípadný negatívny výsledok referenda povedie k "otváraniu šampanského" v Moskve. "Rusko bude ťažiť z našej roztrieštenosti a povedie to k tomu, že Ukrajina sa bude musieť viac zamerať na Rusko," upozornil Samsom. Šéf parlamentnej skupiny liberálov z Ľudovej strany pre slobodu a demokraciu (VVD) Halbe Zijlstra pripomenul, že Holandsko bude musieť niečo urobiť s výsledkom referenda, nech dopadne akokoľvek.


Jasne proti súhlasu asociačnej zmluvy medzu EÚ a Ukrajinou sa vymedzili holandskí socialisti a protieurópsky zameraná Strana slobody (PVV) Geerta Wildersa. Šéf socialistov Emile Roemer vyhlásil, že odmieta zmluvu s "nestabilnou krajinou, v ktorej je občianska vojna". Wilders opakovane tvrdí, že asociačná zmluva je iba prvým krokom k ukrajinskému členstvu v EÚ a pred referendom viedol kampaň pod heslom EUKRAINEE, čo je kombinácia slov EÚ, Ukrajina a Nie.


Holandský politický analytik Sijbren de Jong z Univerzity v Leidene pre internetový denník EUobserver napísal, že dnešné referendum možno vnímať ako "vtip". Pripomenul, že organizácia známa ako "GeenPeil", jedna z hlavných organizátorov referenda, zámerne zavádzala voličov pútačmi, že "Ukrajina je štát, ktorý trpí občianskou vojnou, a kde sa po uliciach potulujú fašistické milície."


De Jong takýto postup prirovnal k ruskej propagande. Zdôraznil, že GeenPeil, počas celej kampane nespomenula ruskú anexiu Krymu ani to, že sa na východe Ukrajiny odohráva jasný medzištátny konflikt.


Liberálny denník NRC Handelsblad v súvislosti s dnešným hlasovaním pripomenul, že ďalší dvaja organizátori referenda, sa v podstate o Ukrajinu ako takú nezaujímajú a ich hlavnou motiváciou bolo vytvoriť impulz na to, aby Holandsko raz mohlo vystúpiť z EÚ.


"Je strašné, že organizácia, ktorej mottom je 'zachráňme demokraciu!', nielenže klame celý národ, ale je ochotná zmariť budúcnosť 45 miliónov Ukrajincov," uviedol De Jong na adresu organizátorov referenda. Zdôraznil, že holandskí voliči sú v podstate obeťou podvodu, keďže cieľom referenda nie je ani tak ratifikácia asociačnej dohody, ako skôr vzťah Holandska a EÚ.


Európsky týždenník Politico s odkazom na dnešné referendum pripomenul, že pre mnohých Holanďanov je to "druhá šanca" vyjadriť svoj názor voči EÚ, desať rokov po tom ako holandskí voliči povedali "nie" návrhu Lisabonskej zmluvy.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies