Proti veterným parkom sa v Nemecku stavajú ochrancovia prírody: Namietajú, že bojujú za ochranu vtáctva

NETKY.SK • 16 Október 2018, 17:41 • 2 min
Proti veterným parkom sa v Nemecku stavajú ochrancovia prírody: Namietajú, že bojujú za ochranu vtáctva

BERLÍN - Na úplné zabezpečenie Nemecka elektrickou energiou z ekologických zdrojov podľa štúdie, ktorú si objedalo združenie budovateľov veterných parkov WWF, bude treba 2,5 % plochy krajiny.

slovakia

left justify in out

Ak by sa dala prednosť solárnym panelom pred veternými parkmi, potrebná plocha by dosiahla 2,3 %. Uvádza sa to v štúdii, ktorú v Berlíne predstavili v utorok.

 

"V Nemecku máme dosť miesta pre ekologické energetické systémy," uviedol Michael Schäfer, vedúci úseku ochrany klímy a energetickej politiky WWF Deutschland.

 

Podľa WWF sa konflikty medzi ochrancami prírody a budovateľmi obnoviteľných energetických zariadení dajú odstrániť lepším plánovaním a účasťou občanov na projektoch.

 

Stavanie nových stožiarov pre veterné generátory naráža na odpor ochrancov prírody. Spory často končia na súdoch. Namietajú, že bojujú za ochranu vtáctva. V Aachene nedávno správny súd zastavil budovanie veterného parku v obci Eifel, lebo by ohrozili hniezdiská čierneho bociana.

 

Aby sa WWF vyvaroval podobných sporov s ochrancami prírody, dal preskúmať niekoľko okresov, v ktorých sa plánuje výstavba veterných parkov s vysokými stožiarmi, či nenarušia a neohrozia hniezdiská vtákov, ktoré sa tam zdržujú.

Nemecko má rozlohu 357.385,71 km2.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies