Proti umelej tráve vyrukovali ženy aj s prieskumom FIFA

NETKY.SK • 4 September 2014, 10:50 • 2 min
Proti umelej tráve vyrukovali ženy aj s prieskumom FIFA

NEW YORK - Odporcovia umelej trávy na záverečnom turnaji majstrovstiev sveta žien 2015 v Kanade argumentujú aj výsledkami prieskumu Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

slovakia

left justify in out

Podľa nich je až 77 percent opýtaných futbalistiek proti tomu, aby sa vrcholné podujatia hrali na inom ako prírodnom povrchu. Plány FIFA a kanadských organizátorov odohrať budúcoročný šampionát na umelej tráve narazili na nesúhlas reprezentantiek viacerých krajín na čele s Američankami. Na sociálnych sieťach ich podporili aj osobnosti iných športov a šoubiznisu, ako napríklad herec Tom Hanks či basketbalisti Kobe Bryant a Kevin Durant.

 

Už v júli futbalistky zaslali FIFA a Kanadskej futbalovej asociácii protestný list. Oslovili aj všetky kontinentálne konfederácie, k apelu pridali výsledky ankety. V prípade negatívnej odpovede sú odhodlané vydať sa súdnou cestou. Budú apelovať na kanadské zákony o zákaze diskriminácie pohlavia. 

 

"Hovoríme o vrchole pyramídy nášho športu. Patrím k starším hráčkam, preto je nie len mojou povinnosťou, ale aj zodpovednosťou ubezpečiť sa, že na najlepšom futbalovom turnaji planéty sa bude hrať na najlepšom možnom povrchu," povedala 34-ročná Američanka Abby Wambachová. 

 

Prieskum si objednala FIFA od športovo-technologického inštitútu Univerzity Loughborough a vykonali ho na vzorke 190 účastníčok turnaja Algarve Cup v roku 2013. Až 77 percent opýtaných odpovedalo áno alebo jednoznačne áno na otázku, či by sa významné turnaje mali hrať na prírodnej tráve. Pätnásť percent hráčok zaujalo neutrálny postoj a zvyšok bol proti. "Myslím si, že je to dostatočne jasná odpoveď," dodala Wambachová, ktorá sa sama na prieskume zúčastnila. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies