Proti udalostiam v Kyjeve demonštrovali tisíce Rusov

NETKY.SK • 21 Február 2015, 14:49 • 2 min
Proti udalostiam v Kyjeve demonštrovali tisíce Rusov

MOSKVA - V Moskve sa v sobotu zišli tisíce Rusov, aby odsúdili "puč" na susednej Ukrajine, ktorý tam podľa nich pred rokom prebehol.

slovakia

left justify in out

Ruské štátne médiá zhromaždenie a pochod pod sloganom "Nezabudneme! Neodpustíme!" silno propagovali. Udalosti spred roka viedli na Ukrajine k pádu proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Rusko odvtedy jednostranne anektovalo ukrajinský Krym a je obviňované z podpory separatistov na východe krajiny.

 

Moskovské zhromaždenie bolo štylizované ako "protimajdanovský" pochod, čo je odkaz na ukrajinské proeurópske protesty, ktoré sa začali na kyjevskom Námestí nezávislosti, známom ako Majdan. Skupiny demonštrantov sa pri tejto príležitosti zišli v centre Moskvy s vlasteneckými ruskými transparentmi. Jedna skupina vo vojenských odevoch niesla plagát s nápisom "Majdan je choroba - my ju vyliečime", na ďalšom sa písalo "Majdan prináša prospech nepriateľom Ruska", uvádza stanica BBC. Pochodu deklarovalo podporu viac než 100 verejných organizácií, organizátori hovoria o 20-tisícovej účasť. Janukovyčom v rozhovore pre ruskú stanicu Prvý kanál uviedol, že je pripravený vrátiť sa na Ukrajinu "hneď, ako to bude možné". 

 

Janukovyča vo februári minulého roku zosadila opozícia po niekoľkých mesiacoch nepokojov vyvolaných nespokojnosťou s jeho vládnutím a smerovaním krajiny po nepodpísaní asociačnej dohody s EÚ. Janukovyč z Kyjeva následne ušiel do Ruska a nové úrady na Ukrajine na neho vydali zatykač za "masovú vraždu mierumilovných obyvateľov". Súčasný ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok obvinil Rusko z riadenia streľby na Majdane, pri ktorej 18.-20. februára 2014 zahynuli desiatky demonštrantov. Dokazovať to majú nahrávky rozhovorov Janukovyča a predstaviteľov ruskej tajnej služby. Skupiny ostreľovačov viedol podľa záverov vyšetrovania tragických udalostí blízky spolupracovník a poradca ruského prezidenta Vladimira Putina Vladislav Surkov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies