Proti Trumpovej návšteve v Bruseli demonštrovalo asi 6000 ľudí

NETKY.SK • 24 Máj 2017, 20:49 • 2 min
Proti Trumpovej návšteve v Bruseli demonštrovalo asi 6000 ľudí

BRUSEL - Proti návšteve prezidenta USA Donalda Trumpa v belgickom hlavnom meste Brusel, sídelnom meste Severoatlantickej aliancie (NATO) a Európskej únie (EÚ), protestovalo dnes podľa informácií tamojšej polície okolo 6000 ľudí.

slovakia

left justify in out

Pochod Trumpových odporcov pod mottom Trump not welcome viedol ulicami Bruselu a mal pokojný priebeh. Žiadny z demonštrantov sa nedostal k prísne stráženému kráľovskému palácu, kde hosťa prijal belgický panovník.

 

Medzi demonštrantmi boli aj viacerí cudzinci, účasť však podľa policajných zdrojov nedosiahla predpokladanú účasť 10.000 ľudí.

 

Míting stúpencov tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý sa v Bruseli má takisto zúčastniť na štvrtkovom summite NATO, belgické úrady nepovolili. Napriek tomu sa asi 50 ľudí zhromaždilo na krátky čas pred hotelom, v ktorom očakávajú najvyššieho tureckého predstaviteľa.

 

Prezident USA na pôde EÚ a NATO pred novinárov nepredstúpi


Bez tlačovej konferencie či oficiálneho písomného vyhlásenia bude štvrtkové stretnutie prezidenta USA Donalda Trumpa s vrcholnými predstaviteľmi inštitúcií EÚ. Podľa diplomatických zdrojov z prostredia EÚ sa Trump na stretnutí zúčastní spoločne so svojím ministrom zahraničných vecí Rexom Tillersonom. Vyjadrenie pre médiá neposkytne ani na pôde NATO.

Vo štvrtok o 10.00 h sa predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker prvýkrát stretnú s Donaldom Trumpom. Rozhovor bude trvať hodinu a po prvých 15 minútach sa k štvorici pridajú predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani a vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. Podľa diplomatických zdrojov predstavitelia EÚ a USA na príprave schôdzky úzko spolupracovali.

Hlavnými témami stretnutia by mali byť obchodná spolupráca, energetika a zahraničná politika. Rokovania o dohode o voľnom obchode medzi USA a EÚ, známej pod skratkou TTIP, sú už od minulého roka zablokované.

Predmetom diskusie by mohol byť aj zámer USA rozšíriť zákaz prepravy laptopov v príručnej batožine na lietadlá smerujúce z Európy do USA. Obe strany o téme priebežne rokujú na expertnej úrovni. Americký zákaz zatiaľ platí pre lety z viacerých štátov na Blízkom východe a na severe Afriky.

Po tejto schôdzke Trumpa čaká obed s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a účasť na summite NATO. Ani na summite sa Trump nechystá prehovoriť k médiám, informovali TASR diplomatické zdroje z prostredia NATO.

Poobede sa Tusk a Juncker stretnú s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Vzťahy medzi Bruselom a Ankarou zostávajú napäté. Oba strany ale spája migračná dohoda a podľa diplomatických zdrojov je cieľom stretnutia "zachovanie dialógu".

Turecký prezident po aprílovom referende, v ktorom mu tesná väčšina občanov odsúhlasila posilnenie právomocí, označil Európu za "fašistickú a krutú" a avizoval, že sa nenechá zastrašovať prístupovým procesom k EÚ. Opäť pohrozil, že obnoví trest smrti, čo je nezlúčiteľné s členstvom v EÚ. Únia zas vyjadrila pochybnosti, či sa referendum odohralo v súlade s medzinárodnými normami.

Po stretnutí s Erdoganom odídu Tusk a Juncker na dvojdňový summit zoskupenia G7 na Sicíliu. Po skončení schôdzky lídrov členských štátov NATO na taliansky ostrov z Bruselu odletí aj Donald Trump.
 

Okolo ambasády USA prebieha bezpečnostná pohotovosť


Množstvo policajtov, vojenské nákladné vozidlá pripravené zablokovať premávku a vrtuľník hliadkujúci vo vzduchu. Tak to vyzerá okolo veľvyslanectva USA v Bruseli pred príletom prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý na bruselskom letisku pristane dnes približne o 16.00 h.

V okolí ambasády pri Kráľovskom parku neďaleko centra Bruselu sú v pohotovosti policajti i vojaci. Polícia park evakuovala a počas návštevy Trumpa je pre verejnosť uzavretý. Vo vzduchu lieta vrtuľník snímajúci okolie kamerami, informoval belgický denník Le Soir.

Opatrenia sa netýkajú len ambasády. Neďaleko je aj hotel, kde dnes prezident USA strávi noc a kráľovský palác.

Trump priletí na vojenské letisko Melsbroek, ktoré sa nachádza pri bruselskom letisku Zaventem. Polhodinu nato by ho mal Trumpa s manželkou Melaniou prijať belgický kráľ Filip s manželkou Matildou v kráľovskom paláci. Potom ho bude čakať pracovné stretnutie s belgickým premiérom Charlesom Michelom.

O piatej je naplánovaný protestný pochod s názvom "Trump nie je vítaný", na ktorom by sa podľa odhadov mohlo zúčastniť až 10.000 ľudí. Dav protestujúcich bude kráčať od severnej bruselskej vlakovej stanice smerom do centra.

Vo štvrtok Trumpa čaká stretnutie s predstaviteľmi inštitúcií EÚ, obed s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a summit lídrov členských štátov NATO.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies