Proti terorizmu bude v Afganistane bojovať 1800 vojakov

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 16:56 • 2 min
Proti terorizmu bude v Afganistane bojovať 1800 vojakov

BRUSEL - Úlohou asi 1800 z 10 000 vojakov, ktorých Spojené štáty ponechajú v Afganistane aj po roku 2014 , budú protiteroristické operácie.

slovakia

left justify in out

V stredu to oznámila americká armáda s tým, že k tejto misii sa chcú pridať aj ďalšie krajiny, konečné rozhodnutie však ešte nepadlo. Veliteľ amerických síl v Afganistane, generál Joseph Dunford novinárom tiež povedal, na výcvik afganských síl a na ich podporu vyčlenili 12 000 vojakov, z ktorých asi 8000 poskytnú Spojené štáty. Dunford vyjadril presvedčenie, že získať zvyšných vojakov na tento účel nebude problém.

 

„Momentálne nemáme obavy zohnať týchto 12 000 vojakov,“ vyhlásil generál. Svoje jednotky už prisľúbilo Taliansko, Nemecko aj Turecko, s ďalšími krajinami sa rokuje. Na budúci rok by mali byť americkí vojaci rozmiestnení na juhu a východe Afganistanu, Taliani na západe, Nemci na severe a Turci v Kábule. 

 

Medzinárodná bojová misia sa v Afganistane končí na konci tohto roku. USA ponechajú v krajine 9800 vojakov. Po roku 2015 sa tento počet zníži ešte o polovicu a po roku 2016 zostane v Afganistane len niekoľko stoviek vojakov. Medzinárodné spoločenstvo sa dohodlo, že ešte niekoľko rokov bude prispievať na financovanie afganských bezpečnostných síl, ktoré majú v súčasnosti vyše 350 000 mužov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies