Proti rumunskej vláde protestovalo 20-tisíc ľudí, hrdina z klubu mal pohreb

NETKY.SK • 4 November 2015, 08:59 • 2 min
Proti rumunskej vláde protestovalo 20-tisíc ľudí, hrdina z klubu mal pohreb

BUKUREŠŤ - Vyše 20.000 protestujúcich pochodovalo v utorok večer rumunským hlavným mestom Bukurešť a požadovalo odstúpenie vlády a miestnych predstaviteľov v súvislosti s požiarom v nočnom klube, pri ktorom zahynulo 32 ľudí. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Protest sa začal v utorok večer a postupne sa doňho zapojili tisíce ľudí. Ich demonštrácia bola namierená proti premiérovi Victorovi Pontovi, ministrovi vnútra Gabrielovi Opreovi a starostovi štvrte, kde sa nočný klub Colectiv nachádza.

 

Dav protestujúcich skandoval "Hanba vám!" a "Vrahovia!" a mával rumunskými vlajkami. Hnev proti vláde v Rumunsku vrie už dlhší čas - občania pokladajú vládu za skorumpovanú a požiar klubu z piatka 30. októbra v centre Bukurešti nespokojnosť ešte zhoršil. Išlo o najhoršiu katastrofu tohto druhu v dejinách krajiny.

 

Protestujúci pochodovali hlavnými mestskými bulvármi až k vládnym úradom a dostali sa aj do krátkej potýčky s poriadkovou políciou.

 

Prezident Klaus Iohannis napísal v utorok večer na svojej stránke na Facebooku: "Chápem, čo ľudia žiadajú a čo očakávajú, a majú pravdu - niekto za to musí niesť zodpovednosť." Dodal: "Nasledujúci krok musia urobiť politici, ktorí nemôžu ignorovať tieto nálady revolty."

 

Svedkovia uviedli, že požiar vypukol v piatok okolo 22.00 h počas heavymetalového koncertu s pyrotechnickou šou v suterénnom klube, keď iskra zapálila výzdobu z penového materiálu. Približne 400 prítomných, prevažne mladých ľudí sa začalo v panike tlačiť von jediným únikovým východom. Hospitalizovaných je ešte 130 osôb, pričom desiatky z nich sa nachádzajú vo vážnom alebo kritickom stave.

 

Rumunská polícia v pondelok neskoro večer vzala do väzby troch majiteľov nočného podniku. Stíhaní sú v súvislosti s trestným činom zabitia.

 

Majitelia podľa vyjadrenia prokuratúry dovolili, aby sa v interiéri konala pyrotechnická šou, pričom priestory klubu na to neboli uspôsobené. Nachádzali sa v ňom totiž horľavé izolačné materiály, ktoré majitelia použili pravdepodobne s cieľom znížiť náklady.

 

V utorok pochovali aj hrdinu z bukureštského klubu, obľúbeného fotografa a bloggera Claudiu Petreho. Tento dobrosrdečný a bradatý rocker sa vrátil do horiaceho klubu Colectiv, aby zachránil ženu, a potom sa do pekla v suteréne vybral znova. Už ho nikto živého viac nevidel.

 

Na pohrebe za ním žialili stovky ľudí. Kolegovia a priatelia pripomenuli posledné chvíle jeho života a prezident Iohannis ho vyznamenal Radom za zásluhy in memoriam. Ocenenie je výrazom uznania za odvahu a obetavosť pri záchrane ďalších životov aj za cenu vlastného.

 

Inšpekčný úrad pre núdzové situácie v utorok už skôr vyzval verejnosť, aby mu nahlásila budovy, kde sa nedodržiavajú požiarne predpisy. Úrad v oznámení uviedol, že si želá "pomoc všetkých občanov" pri určení prípadných nebezpečných priestorov v Bukurešti a na jej predmestiach.

 

Prístup k požiarnym predpisom je v rumunských kluboch a reštauráciách často nedbanlivý. Jeden klub v pondelok oznámil, že nie je bezpečný, a preto ho zatvárajú. Dva ďalšie kluby takisto uviedli, že budú dočasne zatvorené, kým sa tam nezlepšia protipožiarne opatrenia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona