Proti podnikateľom Salmanovovcom vypovedal ich bývalý obchodný partner

NETKY.SK • 27 Máj 2014, 14:05 • 2 min
Proti podnikateľom Salmanovovcom vypovedal ich bývalý obchodný partner

PEZINOK – Bývalý konateľ spoločností AB Cosmetics a AB technology Ľubomír S. a tiež bývalý obchodný partner Sergeja Salmanova dnes na pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v Pezinku hovoril o tom, ako sa prostredníctvom týchto firiem uplatňovali neoprávnené nadmerné odpočty DPH. Pri tom mala pomáhať s bývalá šéfka Daňového úradu v Šamoríne Mária Z.

slovakia

left justify in out

"Bol som konateľom spoločností, kde sa najviac uplatňovali nadmerné odpočty. Sumy, ktoré boli nadmerné v odpočtoch boli veľké a v podstate to všetko bolo na moju hlavu. Dosť som sa spoliehal na to, že to má poriešené (Sergej S. - pozn.), platil si policajtov, nejakých prokurátorov, vždy v tom vedel dobre chodiť. Mali sme dosť veľké prúsery a vždy to vyriešil, zahladil," povedal na súde Ľubomír S. Dodal však, že napriek tomu, mal obavu, že ak niečo "praskne", zodpovednosť bude niesť on. Ľubomír S. bol tým, kto polícii poskytol videozáznam, v ktorom sa Sergej Salmanov dohoduje s Máriou Z. na úplatku. 

 

"Toto všetko si odkomunikoval Sergej alebo Alexander s Máriou Z. a ustálili sa na nejakých sumách. Smerom na mňa bola vždy požiadavka iba pripraviť nejaké peniaze a skontrolovať, či tie sumy nadmerných odpočtov boli vyplatené v tých výškach. Ekonómka mala rozdeliť vratky DPH z legálnych činností od tých, ktoré boli nadhodnotené alebo vymyslené. Z toho sa urobila odmena a mne to oznámil (Sergej S. - pozn.) ako hotovú vec," povedal Ľubomír S. na súde. Ďalej uviedol, že so Sergejom Salmanovom sa pohádal, keď Mária Z. bola odvolaná z miesta šéfky daňového úradu. "Vnímal som to ako dosť veľký problém a on rovnako. Videl som, že sa mu to vymyká spod kontroly," povedal s tým, že jeho dôvera voči Sergejovi S. klesla a bál sa, že podvody s nadmernými odpočtami budú odhalené. "Videl som veľakrát v minulosti pri iných spoločnostiach, ktoré buď polícia alebo daňový úrad odhalili a celý ten problém bol na pleciach konkrétneho konateľa," dodal. Onedlho sa pre to aj pohádali. Ľubomír S. mal v pláne  rozdeliť spoločnosť AB Cosmetics, no skôr ako to stihol, Sergej Salmanov ju podľa neho podvodom prepísal na seba. Dodal, že Sergej Salmanov voči nemu podával trestné oznámenia, napokon sa v roku 2013 rozhodol podať trestné oznámenie on na Sergeja Salmanova.

 

"Ide o výpoveď ohrdnutého pomstychtivého človeka, ktorý sa obohacoval na ich úkor, za ich chrbtom. Nie je ničím prekvapivá, neodchyľuje sa od toho, čo uviedol v prípravnom konaní," povedal po výsluchu obhajca Sergeja Salmanova Viktor Križiak. 

 

Sergej Salmanov a jeho syn Alexander sú obvinení z podplácania bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne Márie Z. Za úplatky im mala poskytovať informácie o prípadných kontrolách v ich firmách a zabezpečiť, aby vyplácanie peňazí z nadmerných odpočtov DPH prebehlo hladko. Sľúbiť jej mali 290.000 eur a 50.000 eur aj vyplatiť. Podľa zadokumentovaných podvodných nadmerných odpočtov dane z pridanej hodnoty (DPH) mali žiadať viac ako tri milióny eur. Všetko sa malo stať v roku 2010 v Šamoríne. Obvineným hrozí 12-ročné väzenie. T



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona