Proti Plesu akademikov vo Viedni demonštrujú tisícky ľudí

NETKY.SK • 26 Január 2018, 21:37 • 2 min
Proti Plesu akademikov vo Viedni demonštrujú tisícky ľudí

VIEDEŇ - Rádovo tisícky ľudí vyšli v piatok večer vo Viedni do ulíc, aby demonštrovali proti tradičnému Plesu akademikov, na ktorom sa v priestoroch Hofburgu zúčastňujú obvykle osobnosti zo stredopravicového a pravicovo-extrémistického prostredia.

slovakia

left justify in out

Líder medzičasom vládnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), vicekancelár Heinz-Christian Strache s manželkou je už v dejisku podujatia, ktoré sprevádzajú zvýšené bezpečnostné opatrenia, informovala tlačová agentúra APA. Podľa polície smerovalo po 18.00 h od viedenskej univerzity smerom na námestie Karlsplatz okolo 4000 demonštrantov, pričom sa ich počet podľa aktualizovaných informácií policajných zložiek zvýšil pred 20.00 h na dvojnásobok.

 

Organizátori protestnej akcie hovorili už skôr o účasti 10.000 ľudí. Priebeh pochodu nenarušili až na ojedinelé odpaľovanie zábavnej pyrotechniky žiadne incidenty. Po vopred určenej trase demonštranti kráčali na Karlsplatz, kde bol naplánovaný ich prvý míting. Odtiaľ budú pokračovať až k okoliu prvej divadelnej scény krajiny - Burgtheatru.

 

Hlavným terčom kritiky demonštrantov je dolnorakúsky volebný líder slobodných Udo Landbauer, ktorý sa ocitol v paľbe ostrej kritiky v súvislosti s antisemitskými spevníkmi jeho organizácie Germania. Líder FPÖ Heinz-Christian Strache aj v reakcii na prípad Landbauer ešte v piatok predpoludním avizoval, že chce z tohtoročného Plesu akademikov urobiť fórum proti antisemitizmu.

 

Pre antisemitov, ako vyplýva z jeho aktuálneho vyhlásenia, niet miesta ani v radoch slobodných, ani na Plese akademikov za účasti okolo 2500 hostí. O tejto téme chcel vicekancelár hovoriť aj v otváracom vystúpení podujatia v predvečer sobotňajšieho Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies