Proti platenému parkovaniu podpisujú v Galante petíciu

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 10:35 • 2 min
Proti platenému parkovaniu podpisujú v Galante petíciu

GALANTA - Obyvatelia Galanty podpisujú petíciu za zrušenie všeobecne záväzného nariadenia o platenom parkovaní v meste.

slovakia

left justify in out

Zároveň ňou deklarujú nesúhlas s čerpaním investičného úveru vo výške 230-tisíc eur, ktorý má slúžiť na kúpu parkovacích automatov a ďalšieho príslušenstva. Organizátorom petičnej akcie je kritik galantskej samosprávy František Gaulieder a jeho iniciatíva Galanta nahlas. Gaulieder je presvedčený, že podpisov bude dosť na to, aby ju vedenie mesta nemohlo odignorovať.

Platené parkovanie schválili poslanci mestského zastupiteľstva minulý týždeň, nariadenie má byť účinné až od marca budúceho roku. Poslanci mestského zastupiteľstva rozdelili širšie centrum Galanty na tri zóny, v ktorých sa bude cez pracovné dni platiť 70, 50 a 30 centov za hodinu parkovania pri kúpe lístka v automate, alebo o desať centov viac pri platbe mobilným telefónom. Primátor Galanty Ladislav Maťašovský pri rokovaní o nariadení netajil, že hlavným zámerom je získať peniaze do rozpočtu mesta. František Gaulieder pre agentúru SITA povedal, že vedenie mesta má aj iné možnosti, ako naplniť mestskú pokladnicu. Platené parkovanie odmieta z princípu, žiadne kozmetické úpravy schváleného nariadenia preto nepripúšťa. Gauliederovi tiež prekáža, že pred spoplatnením parkovania nebola žiadna verejná diskusia o tomto kroku, ktorý vážnym spôsobom zasiahne do života obyvateľov mesta. Po prijatí nariadenia o spoplatnení parkovania napísal primátorovi Maťašovskému otvorený list, v ktorom ho požiadal, aby jedenástimi poslancami schválené všeobecne záväzné nariadenie nepodpísal. Ako dôvod uviedol "veľkú nespokojnosť a pobúrenie občanov nad nerozvážnym rozhodnutím jedenástich poslancov“. 

Platené parkovanie zamestnáva mestských poslancov v Galante už niekoľko rokov. V minulosti navrhované spoplatnenie niektorých parkovísk v centre mesta odmietli s tým, že problematiku treba riešiť komplexne. Preto sa na minulotýždňové rokovanie dostal návrh na spoplatnenie širokého centra vrátane niektorých sídlisk. Časť poslancov navrhovala oslobodiť od platenia všetkých obyvateľov mesta, prešiel však návrh na komplexné spoplatnenie širokého centra pre všetkých počas pracovných dní od 8:00 do 17:00.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies