Proti Pegide sa demonštrovalo masovo v Nemecku a v malom počte aj v Londýne

NETKY.SK • 12 Január 2015, 23:50 • 2 min
Proti Pegide sa demonštrovalo masovo v Nemecku a v malom počte aj v Londýne

BERLÍN - Okolo 30.000 ľudí demonštrovalo dnes v Lipsku proti pochodu antiislamistov z miestnej pobočky hnutia Pegida.

slovakia

left justify in out

Ako informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu mesta Matthiasa Hasberga, v Lipsku sa uskutočnilo celkove sedem protidemonštrácii voči akcii antiislamistov.

 

Odporcovia radikálov silne ovplyvnili trasu pochodu, pretože sčasti zablokovali jeho účastníkov. Polícia, ktorá oba tábory oddelila, počet pochodujúcich antiislamistov zatiaľ neuviedla.

 

Desaťtisíce ľudí vyšli dnes i do ulíc ďalších nemeckých miest, aby demonštrovali proti aktivitám hnutia Pegida.

 

Iba v Mníchove sa na demonštrácii zúčastnilo 20.000 ľudí. Tamojší primátor Dieter Reiter na mítingu zdôraznil: "Sme aj proti akejkoľvek forme rasizmu, antisemitizmu a pravicového násilia."

 

Z Hannoveru hlásia účasť asi 11.000 demonštrantov, čo dolnosaský krajinský premiér Stephan Weil označil za jasný signál túžby ľudí nežiť v spoločnosti, v ktorej sa zatvárajú oči pred núdzou utečencov.

 

V Berlíne vyšlo do ulíc asi 4000 odporcov antiislamistov, ktorí smerovali s transparentmi ako "Sme Charlie. Nie sme Pegida" od Úradu spolkovej kancelárky k Brandenburskej bráne. Na jej druhej strane nechýbala asi 400 osôb z radov antiislamistov.

 

V saskej metropole Drážďany, ktorá je baštou Pegidy, vyslyšalo dnes jej výzvu na smútočný pochod za obete islamistov z Paríža, rádovo niekoľko tisícok ľudí. Presný počet nie je však známy. Aj tu sa však už skôr stovky ľudí zhromaždili na protidemonštrácii z iniciatívy spolku Drážďany bez nacistov.

 

Proti rasizmu, fašizmu a antiislamizmu demonštrovali pred nemeckou ambasádou v Londýne dnes asi dve desiatky ľudí. Účastníci akcie z iniciatívy antifašistickej organizácie Unite Against Fascism (Jednotne proti fašizmu) vyjadrili solidaritu s demonštrantami proti spomínaným prejavom extrémizmu v Nemecku.

 

Iba niekoľko desiatok metrov ich delilo od podobne veľkej skupiny antidemonštrantov hlásiacich sa s britskými, francúzskymi i nemeckou vlajkou k pravicovej organizácii English Defence League (Anglická obranná liga).




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies