Proti oslobodeniu zabijaka budú protestovať v celej krajine

NETKY.SK • 17 Júl 2013, 17:09 • 2 min
Proti oslobodeniu zabijaka budú protestovať v celej krajine

MIAMI - Americkí občianskoprávni aktivisti plánujú počas najbližšieho víkendu protesty v tamojších mestách, ktorými chcú docieliť zvrátenie oslobodzujúceho rozsudku v prípade vraždy mladého černocha príslušníkom dobrovoľnej občianskej hliadky na Floride.

slovakia

left justify in out

Víkendové rozhodnutie poroty zbaviť 29-ročného hispánca Georgea Zimmermana obvinení z rasovo motivovanej vraždy ako aj z menej závažného zabitia šokovalo celú krajinu, pričom na zachovanie pokoja musel vyzývať i prezident Barack Obama. "Ľudia naprieč krajinou sa zídu, aby ukázali, že nemáme iba dvoj- či trojdňový nával hnevu. Toto je sociálne hnutie za spravodlivosť," povedal v utorok reverend Al Sharpton ako jeden z organizátorov pred ministerstvom spravodlivosti vo Washingtone. Demonštrácie pred budovami federálnych súdov by sa mali uskutočniť v sobotu na poludnie v stovke amerických miest vrátane Los Angeles, Chicaga, Philadelphie a New Yorku.

Sedemnásťročný Trayvon Martin z mesta Sanford na Floride zahynul 26. februára 2012, keď ho Zimmerman zastrelil na ulici po vzájomnej potýčke. Obžalovaný tvrdil, že konal v sebaobrane, druhá strana však trvá na tom, že neozbrojeného tínedžera zabil svojvoľne. Údajnú rasovú motiváciu Zimmermana sa počas procesu nepodarilo dokázať. Ministerstvo spravodlivosti vo Washingtone už dávnejšie vyhlásilo, že preveruje možnosť vznesenia obvinení voči Floriďanovi na federálnej úrovni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies