Proti opätovnému zvoleniu Harabina je 46,7 % opýtaných

NETKY.SK • 18 Máj 2014, 10:35 • 2 min
Proti opätovnému zvoleniu Harabina je 46,7 % opýtaných

BRATISLAVA - Štefan Harabin by podľa takmer polovice respondentov prieskumu agentúry FOCUS pre združenie VIA IURIS nemal byť znovu zvolený za predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR.

slovakia

left justify in out

 Proti jeho opätovnému zvoleniu sa vyslovilo 46,7 percenta opýtaných. Za to, aby pokračoval v tejto funkcii, bolo 19 percent respondentov. Ďalších 34,3 percenta účastníkov prieskumu sa nevedelo vyjadriť. „Z výsledkov prieskumu vyplýva, že občania si želajú zmenu na poste šéfa slovenskej justície,“ zdôraznil výkonný riaditeľ VIA IURIS Milan Šagát.

 

Agentúra FOCUS robila prieskum verejnej mienky pre VIA IURIS od 6. do 13. mája na vzorke 1 017 respondentov. Tí odpovedali na otázku, či by mal, alebo nemal byť Štefan Harabin opätovne zvolený za predsedu Najvyššieho súdu SR. 

 

Ďalšiu otázku: Prečo si myslíte, že by Štefan Harabin nemal byť opätovne zvolený za predsedu NS SR? položili iba tým respondentom, ktorí si mysleli, že Štefan Harabin by nemal byť opätovne zvolený za predsedu Najvyššieho súdu SR (počet takto odpovedajúcich respondentov bol 475). Z nich si 39,6 percenta myslí, že Harabin má zlé renomé, resp. aféry. Ďalších 33,5 percenta týchto opýtaných svoj názor opierajú o potrebu zmeny v justícii. Podľa 19,6 percenta z tých, ktorí by Harabina nechceli ďalej v čele NS SR, je nedôveryhodný, resp. bezcharakterný. Za nekompetentného ho považuje 18,1 percenta tejto časti respondentov, podľa ďalších 16,2 percenta je nesympatický, resp. arogantný a podľa 6,7 percenta nie je politicky nezávislý. Z účastníkov, podľa ktorých by Harabin nemal byť znovu zvolený za predsedu NS SR, si 6,5 percenta myslí, že zneužíva moc, 3,6 percenta uviedlo iné odpovede a 1,9 percenta týchto respondentov nevedelo odpovedať. V tomto prípade išlo o zakódovanú otvorenú otázku – respondenti mali možnosť viacerých odpovedí, preto je súčet percent viac ako 100 percent. 

 

Nového predsedu najvyššieho súdu bude Súdna rada SR voliť v pondelok 19. mája v Sobranciach. V súboji o toto kreslo sa stretnú traja kandidáti - súčasný predseda NS SR Štefan Harabin, predsedníčka občianskoprávneho kolégia a sudkyňa NS SR Jana Bajánková a predsedníčka senátu správneho kolégia NS SR Zuzana Ďurišová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona