Proti obchodnej dohode medzi USA a EÚ protestovalo 35.000 ľudí

NETKY.SK • 23 Apríl 2016, 18:31 • 2 min
Proti obchodnej dohode medzi USA a EÚ protestovalo 35.000 ľudí

HANNOVER - Deň pred návštevou amerického prezidenta Baracka Obamu dnes najmenej 35.000 ľudí protestovalo v nemeckom Hannoveri proti pripravovanej obchodnej dohode medzi USA a Európskou úniou (TTIP). S odvolaním sa na miestnu políciu o tom informovala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Organizátori demonštrácie tvrdili, že počet účastníkov presiahol 90.000. Polícia uviedla, že protest prebiehal pokojne. Na čele pochodu sa pohybovalo niekoľko desiatok traktorov, na ktorých farmári protestovali proti geneticky modifikovaným plodinám a výhodám pre veľké firmy, za nimi sa objavil drevený kôň s nápisom "TTIP - Trójsky kôň?".


Demonštráciu zvolali organizácie za ochranu životného prostredia, ochranu spotrebiteľov a rozvojovú pomoc, podľa ktorých bude dôsledkom dohody TTIP oslabenie ekologických a sociálnych štandardov v Európe. Rečníci na podujatí zdôraznili, že pochod nebol protiamerický. Medzi účastníkmi boli aj občania USA, držiaci transparent "Američania proti TTIP".


Obama v nedeľu spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou otvorí v Hannoveri tamojší priemyselný veľtrh, najväčšie podujatie svojho druhu na svete, na ktorom sú tento rok partnerskou krajinou práve USA. Obaja lídri budú popri širokej škále otázok zahraničnej a bezpečnostnej politiky rokovať i o dohode TTIP, ktorú chcú spoločne obhajovať.


Merkelová ju hájila aj v dnešnom pravidelnom týždennom videopríhovore, keď plánovanú dohodu označila za "skvelú príležitosť definovať celosvetové štandardy" v obchode. "Keď sa dva veľké trhy ako Spojené štáty a Európska únia spoja, aby určili štandardy, pre iné časti sveta bude veľmi ťažké neriadiť sa nimi. Príležitosti, ktoré (dohoda) prináša, zďaleka prevažujú riziká."


Podpora pre TTIP, ktorá by vytvorila najväčšiu zónu voľného obchodu na svete s 800 miliónmi ľudí, sa však medzičasom medzi Nemcami a Američanmi znižuje, píše DPA.


V súčasnosti túto dohodu odmieta tretina Nemcov, vyplýva z tento týždeň zverejnených výsledkov prieskumu Bertelsmannovej nadácie. Medzi občanmi USA podľa neho síce rastie podpora voľného obchodu vo všeobecnosti, to sa však netýka dohody TTIP, ktorú podporuje len 15 percent z nich. V roku 2014 to bolo ešte vyše 50 percent.
V poradí 13. kolo rokovaní o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) sa bude konať budúci týždeň v New Yorku. Vyjednávači na oboch stranách Atlantiku vyjadrili nádej, že rozhovory uzavrú ešte za Obamovej vlády, čas sa však kráti, keďže prezidentské voľby v USA sa uskutočnia v novembri.



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies