Proti jarnej únave je lepšie bojovať vitamínmi než kávou a cukrom

NETKY.SK • 1 Marec 2011, 13:15 • 2 min
Proti jarnej únave je lepšie bojovať vitamínmi než kávou a cukrom

Proti jarnej únave je lepšie bojovať vitamínmi než kávou a cukrom

slovakia

left justify in out

Ľudský organizmus je počas jednotlivých ročných období vystavovaný rôznym vplyvom prostredia. Práve správna kombinácia vitamínov a minerálov v danom období vhodne posilní imunitný systém a ochráni telo pred rôznymi škodlivými vplyvmi.
V období jarnej únavy je lepšie telu namiesto kofeínu či cukru dopriať dostatočnú dávku vitamínov. Povzbudzujúce látky ako kofeín a cukor síce dodajú telu okamžitú energiu, tá však nemá dlhú trvácnosť. Po vyprchaní účinku tak zanechá organizmus ešte viac unavený ako predtým. Naopak organizmus nabudí dostatočné množstvo vitamínov skupiny B, mangánu, fosforu, horčíka a jódu.
Zdrojom vitamínov je predovšetkým vyvážená strava. Ak však človek nedodržiava výživové odporúčania, môžu sa u neho objaviť tzv. karenčné príznaky z deficitu niektorých vitamínov. V takýchto prípadoch je podľa Alžbety Béderovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave vhodné siahnuť aj po výživových doplnkoch.
Nad zvýšeným príjmom vitamínov by sme sa mali zamyslieť aj vtedy, ak organizmus dáva signály v podobe zhoršeného stavu pokožky, vypadávania vlasov, lámavosti nechtov, zvýšenej únavy či depresií.
Zvýšené nároky na ochranné zložky v potrave sú napríklad v období tehotenstva a dojčenia. Výnimočné postavenie má v tomto období kyselina listová, ktorá chráni plod pred vývojovými poruchami, a vápnik pre vývoj a ochranu plodu a matky. V čase dojčenia sa všetky potrebné živiny preskupujú do materského mlieka, pokiaľ nie je výživa dojčiacej matky dostatočná, materské mlieko si zoberie tieto živiny na úkor jej zdravia.
"Medzi rizikové skupiny patria aj deti, ktoré ešte nemajú kompletné spektrum prirodzených zdrojov, keďže niektoré potraviny ešte nekonzumujú," vysvetlila Béderová. Na dopĺňanie vitamínov by nemali zabúdať ani starší ľudia, u ktorých sa často prejavujú poruchy trávenia a tak ich nemôžu prijímať v prirodzených zdrojoch. Po vitamínových doplnkoch by mali siahať aj ľudia s tráviacimi ťažkosťami či alergici, ktorí nemôžu konzumovať potraviny, ktoré sú prirodzeným zdrojom vitamínov.
U silných fajčiarov sa odporúča zvýšiť príjem antioxidačne pôsobiaceho vitamínu C o 25 až 40 percent. Pri dlhodobom strese  odborníci odporúčajú posilniť imunitný systém dostatočným zdrojom beta-karoténu, vitamínov C, A a skupiny B, ako aj kyseliny listovej a zinku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies