Proti Islamskému štátu demonštrujú tisíce Kurdov

NETKY.SK • 11 Október 2014, 17:11 • 2 min
Proti Islamskému štátu demonštrujú tisíce Kurdov

BERLÍN - Vyše 20 000 Kurdov demonštrovalo v sobotu v nemeckom meste Düsseldorf proti radikálnej skupine Islamský štát, ktorá už obsadila veľké časti Iraku a Sýrie a momentálne ohrozuje kurdské mesto Kobani.

slovakia

left justify in out

Protestná akcia je podľa polície pokojná. Kurdskí imigranti pochodujú mestom mávajúc kurdskými vlajkami. Demonštranti chcú upozorniť na hrozbu, ktorú Islamský štát predstavuje. Podobné demonštrácie sa uskutočnili v Nemecku aj minulý týždeň. Niektoré z nich poznamenali násilnosti, keďže Kurdi sa dostali do stretu s radikálnymi islamistami. V Nemecku žije asi milión príslušníkov kurdskej menšiny.

 

Prudké boje o kurdské mesto Kobani (Ajn al-Arab) ležiace pri hraniciach medzi Sýriou a Tureckom pokračujú aj v sobotu. Kurdské milície sa snažia odraziť nápor bojovníkov z Islamského štátu, ktorí chcú mesto obsadiť. Zastaviť sa ich zatiaľ nepodarilo ani napriek pokračujúcim leteckým útokom zo strany Američanmi vedenej koalície, ktorá bojuje proti sunnitským extrémistom. Niekoľko týždňov trvajúce boje o Kobani si vyžiadali už viac ako 500 mŕtvych a vyše 200-tisíc ľudí z prevažne kurdskej oblasti utieklo do susedného Turecka. OSN v piatok varovala, že v sýrskom meste Kobani zostalo uväznených niekoľko stoviek civilistov a v prípade dobytia ich militantní extrémisti pravdepodobne "zmasakrujú".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona