Proti islamistom na ostrove Mindanao útočia aj vzdušné sily

NETKY.SK • 27 Máj 2017, 17:26 • 2 min
Proti islamistom na ostrove Mindanao útočia aj vzdušné sily

MANILA - Po niekoľko dní trvajúcich bojoch filipínskej armády a islamistov na ostrove Mindanao, v meste Marawi a jeho okolí, filipínske ozbrojené sily zaútočili na úkryty a postavenia islamistov aj zo vzduchu. Informoval o tom dnes hovorca armády Jo-ar Herrera.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov dochádza popri leteckých úderoch aj k presunu ďalších príslušníkov ozbrojených síl do spomínaného mesta armádnymi vozidlami. Boje v lokalite si doteraz podľa armádnych zdrojov vyžiadali najmenej 56 obetí, medzi ktorými je 13 vojakov, dvaja policajti a 41 islamistov.

 

Ďalšími dvoma obeťami sú civilisti, ktorých zavraždili povstalci v jednej z nimi dočasne obsadených nemocníc. Filipínsky prezident Rodrigo Duterte vyhlásil v utorok 23. februára na ostrove Mindanao stanné právo práve v súvislosti s bojmi medzi vládnymi jednotkami a islamskými militantmi. Podľa prezidentovho hovorcu by stanné právo malo platiť 60 dní na celom území spomínaného ostrova, objavili sa však i špekulácie, že potrvá možno hoci rok. Ešte v stredu najvyšší filipínsky predstaviteľ pohrozil, že platnosť stanného práva rozšíri na celú krajinu. Tieto úvahy zdôvodnil konštatovaním, že stúpenci Islamského štátu sa medzičasom udomácnili aj v centrálnej časti a na severe ostrovnej krajiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies