Proti Frešovej nominácii Mitríka má výhrady prešovský šéf SDKÚ

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 10:13 • 2 min
Proti Frešovej nominácii Mitríka má výhrady prešovský šéf SDKÚ

BRATISLAVA – Nominácia exriaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Karola Mitríka na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR šéfom SDKÚ-DS Pavlom Frešom vyvolala v strane nevôľu.

slovakia

left justify in out

Po Ľudovítovi Kaníkovi, ktorý sa vzdal ešte minulý týždeň straníckych funkcií, zvažuje vzdať sa členstva v prezídiu SDKÚ-DS aj prešovský krajský predseda strany Eduard Vokál. Členom prezídia je ako krajský šéf, znamenalo by to teda, že sa vzdá aj tejto funkcie. „Nechcem byť spájaný s krokmi politiky Pavla Freša. Nesúhlasím s nomináciou Mitríka. Vzdám sa funkcie v prezídiu,“ povedal dnes pre agentúru SITA Vokál s tým, že 19. mája bude krajské predsedníctvo SDKÚ-DS a tam spolu s kolegami prijme ďalšie rozhodnutia.

 

Opozícia by sa mala podľa Vokála zjednocovať a nie dávať sólo výstupy. „Netajím sa, že mám dlhodobo odlišné názory na vedenie SDKÚ-DS Frešom. Mám diametrálne odlišné názory ako má SDKÚ-DS pôsobiť,“ zdôraznil.
Poslanci podali tri návrhy kandidátov na voľbu predsedu NKÚ. Poslanec SDKÚ-DS Pavol Frešo navrhol na tento post Karola Mitríka, ktorý bol v rokoch 2002 až 2006 poslancom NR SR a zastával aj funkciu riaditeľa SIS.

 

Podpredseda NR SR a predseda KDH Ján Figeľ navrhol na post predsedu NKÚ Maroša Žilinku, ktorého do funkcie navrhuje ďalších 60 poslancov za KDH, Most-Híd, OĽaNO a SaS, ako aj ďalší opoziční poslanci. Maroš Žilinka je prokurátor – zástupca riaditeľa odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR a pôsobil aj ako štátny tajomník Ministerstva vnútra SR. Poslanci Marián Kvasnička z KDH a Štefan Kuffa z OĽaNO podali návrh kandidátky na predsedníčku NKÚ Henrietu Crkoňovú.

 

Voľba predsedu NKÚ SR bude 19. mája na práve sa konajúcej 51. schôdzi NR SR. Rokovanie sa začne o 14:00 a hlasovanie sa uskutoční o 17:00. Za predsedu NKÚ SR bude zvolený kandidát, ktorý získa v hlasovaní nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona