Proti extrémistickým prejavom sa treba postaviť, nie ich len odsúdiť

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 17:09 • 2 min
Proti extrémistickým prejavom sa treba postaviť, nie ich len odsúdiť

BRATISLAVA - Slovensko v súčasnosti čelí prejavom extrémizmu a netolerancie, ktoré sa objavujú v rôznej podobe a intenzite, a zasahujú mnohé oblasti spoločnosti. Jednou z nich je aj bezpečnostný sektor, ktorého zdravý a stabilný vývoj je základom zachovania zvrchovanosti štátu a jeho demokratického zriadenia, zdôrazňujú v spoločnom vyhlásení štátni tajomníci ministerstva obrany Marián Saloň a Róbert Ondrejcsák, ktoré agentúre SITA poskytol riaditeľ kancelária štátneho tajomníka Marian Majer.

slovakia

left justify in out

"Akékoľvek extrémistické prejavy, ktoré tento zdravý vývoj narúšajú, je potrebné nielen verbálne odsúdiť, ale postaviť sa im s plnou razanciou a odhodlaním,“ podčiarkli štátni tajomníci.

"Ctíme a uznávame hodnoty demokracie, akými sú rešpektovanie ľudských práv a rovnosť jednotlivcov nezávislá od ich pôvodu či presvedčenia. Tieto hodnoty musíme chrániť otvorene a verejne. Rovnako tak si ctíme slobodu prejavu názoru, ako aj slobodnú diskusiu vrátane tej o našich zahraničnopolitických prioritách, ku ktorým patrí aj pôsobenie v euroatlantických bezpečnostných a obranných štruktúrach," zhodujú sa Saloň s Ondrejcsákom. Odmietajú zároveň prekrúcanie faktov, zavádzanie a vedomé šírenie klamstiev. Práve tie sa stávajú súčasťou prejavov extrémistických skupín v našej krajine, ktoré sa snažia upútať svojou hlasitosťou a viditeľnosťou, dodávajú.

Extrémizmus je nebezpečný v každej podobe a na každom fóre. Obzvlášť znepokojujúci je však vtedy, ak sa spája s pôsobením ozbrojených síl. Tie sa, či už ako celok, ale i prostredníctvom jednotlivcov, nesmú nikdy stať nástrojom pre prejavy a názory, ktoré sú nezlučiteľné s ich základnými princípmi a úlohami. Bohužiaľ, v posledných týždňoch dochádza k zneužívaniu dobrého mena Ozbrojených síl SR účelovými prepojeniami zo strany rôznych pochybných skupín, a to je neprijateľné, vyhlásili ďalej štátni tajomníci. "Tak ako profesionálne vojačky a vojaci sú pripravení nasadzovať svoje životy za našu bezpečnosť a demokraciu, my musíme byť pripravení chrániť ich profesionalitu a renomé," vyzývajú. Naše konanie musí byť zodpovedné, transparentné a dlhodobé. Len tak zabránime prehlbovaniu prejavov nenávisti, ktoré môžu podkopať svet, v ktorom žijeme, dodávajú štátni tajomníci ministerstva obrany.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies