Proti dohode medzi Srbskom a Kosovom prišli protestovať tisíce ľudí

NETKY.SK • 11 Máj 2013, 08:31 • 2 min
Proti dohode medzi Srbskom a Kosovom prišli protestovať tisíce ľudí

BELEHRAD - Vyše 3000 odporcov aprílovej dohody o usporiadaní vzťahov medzi Srbskom a odštiepeneckým Kosovom sa v piatok zúčastnilo na demonštrácii v Belehrade, ktorú organizovali severokosovskí srbskí politici.

slovakia

left justify in out

Kosovčania srbskej národnosti spoločne s ultranacionalistami skandovali slogany Kosovo je srdcom Srbska a Zrada, čo malo byť narážkou na rozhodnutie srbskej vlády pristúpiť v rámci rokovaní pod záštitou Európskej únie na požiadavky Prištiny. Podľa kritikov totiž takýto krok znamenal vyslovenie tichého súhlasu s kosovskou nezávislosťou.

Dohoda z 19. apríla poskytuje určitú mieru autonómie srbským komunitám na severe Kosova, ktoré podobne ako Belehrad neuznávajú nezávislosť územia vyhlásenú tamojšími Albáncami v roku 2008. Podľa Slavišu Rističa, starostu severokosovskej obce Zubin Potok, bol piatkový protest "pokračovaním boja srbského ľudu o zotrvanie v Srbsku". Medzi prítomnými predstaviteľmi ultranacionalistickej Demokratickej strany Srbska bol aj bývalý premiér Vojislav Koštunica, pričom nechýbali ani viacerí hodnostári srbskej pravoslávnej cirkvi, ktorá dohodu takisto dôrazne odmieta. 

Podpredseda srbskej vlády Aleksandar Vučič oznámil, že v nedeľu odcestuje na niekoľko dní do Kosova, aby sa pokúsil tamojším Srbom rozhodnutie Belehradu vysvetliť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies