Proti daňovým únikom sa od roku 2012 prijali desiatky opatrení, do rozpočtu pribudli miliardy

NETKY.SK • 2 December 2016, 15:25 • 2 min
Proti daňovým únikom sa od roku 2012 prijali desiatky opatrení, do rozpočtu  pribudli miliardy

BRATISLAVA - V rokoch 2012 až 2015 priniesol boj s daňovými únikmi do slovenského rozpočtu viac ako dve miliardy eur alebo 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Taký je podľa Ministerstva financií (MF) SR dodatočný prínos súčasného výberu daní a odvodov v porovnaní s efektívnosťou výberu v roku 2012.

slovakia

left justify in out

"Najväčšia medzera a najnižšia úspešnosť výberu daní bola v období, kedy došlo k zlyhaniu informačného systému Finančnej správy SR, čo malo negatívny vplyv na výber daní. Od roku 2012 ale naopak kontinuálne rastie miera úspešnosti výberu daní a klesá tiež medzera," uviedol pre TASR rezort financií.

 

Od roku 2012, kedy bol prijatý akčný plán boja proti daňovým únikom, boli podľa MF v tejto oblasti prijaté desiatky opatrení. Najzásadnejším bolo zavedenie kontrolného výkazu dane z pridanej hodnoty (DPH), umožňujúce efektívnejšie a rýchlejšie kontroly. "Krížovou kontrolou údajov je tak možné napríklad odhaliť tuzemské a cezhraničné karuselové podvody, machinácie s faktúrami, vystavenie fiktívnych faktúr, nevystavenie faktúr, či uplatnenie si odpočtu dvakrát z tej istej faktúry," priblížilo ministerstvo.

 

Medzi najdôležitejšie opatrenia zaraďuje rezort tiež jednotnosť postupu, výšku a dodržiavanie lehôt pri stanovovaní zábezpeky na DPH, zjednodušenie podmienok pre rýchlejšie vracanie DPH, zrušenie povinnosti skladať základné imanie pri založení s.r.o. na predbežný bankový účet, zníženie súdnych poplatkov pri zápise do obchodného registra, rozšírenie možnosti používať virtuálnu registračnú pokladňu či zavedenie systému úhrady DPH až po prijatí platby od odberateľa.

 

V rámci boja proti daňovým únikom aj s cieľom podpory podnikateľského prostredia sa od začiatku tohto roka uplatňuje samozdanenie pri plneniach medzi platiteľmi DPH v sektore stavebníctva. Zníženie daňových nedoplatkov by malo priniesť aj zavedenie systému zasielania automatických notifikácií daňovým subjektom a zverejňovanie daňových dlžníkov na portáli finančnej správy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona