Proti bývalým šéfom Porsche sa spustilo nové vyšetrovanie

NETKY.SK • 16 November 2014, 15:16 • 2 min
Proti bývalým šéfom Porsche sa spustilo nové vyšetrovanie

HAMBURG - Nemecké úrady otvorili nové vyšetrovanie Porsche, ktoré súvisí s jeho neúspešnou akvizíciou oveľa väčšieho koncernu Volkswagen spred šiestich rokov.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom denník Handelsblatt.
      

V centre vyšetrovania stojí bývalý predseda predstavenstva Porsche Wendelin Wiedeking a finančný riaditeľ Holger Härter. Postup nemeckých úradov môže mať nemalé finančné dôsledky pre Porsche Holding SE, ktorá v automobilke Porsche vlastní podiel takmer 51 %. Ak dôjde k ich odsúdeniu, bude môcť totiž Krajinský súd Stuttgart požadovať pokutu.
      

Nové vyšetrovanie sa točí okolo tlačovej správy z októbra 2008, v ktorom síce Porsche spomína kúpne opcie na akcie VW (tzv. call opcie), no neuviedol predajné opcie (tzv. put opcie) v hodnote niekoľkých miliárd eur, ktoré vtedy tiež vlastnilo. "Preverujeme, či toto opomenutie predstavuje trhovú manipuláciu," povedala hovorkyňa stuttgartskej prokuratúry. Podľa nej je možné, že investori by vtedy konali inak, ak by tieto informácie mali k dispozícii.
      

Wiedeking a Härter sa budú v budúcom roku zodpovedať za trhovú manipuláciu pred súdom. Prokuratúra im vytýka, že úmyselne oklamali akcionárov, keď v roku 2008 oficiálne popreli snahu prevziať VW. V dôsledku poklesu kurzu akcií VW ich vtedy investori predali takmer za nič a neskôr ich museli nakupovať oveľa drahšie. Ak sa ukáže, že manažment zamlčaním dôležitej informácie získal pre Porsche ekonomické výhody, hrozí mu pokuta až do výšky 10 miliónov eur.
      

Zatiaľ však nie je isté, či je zamlčanie predajných opcií trestné. Samotný holding tvrdí, že podľa vtedajších pravidiel neboli povinní zverejniť informácie o týchto opciách. Napriek tomu je možné, že firma sa pokute nevyhne, pretože manažéri konali protiprávne.
      

Akcionári a investori zažalovali Porsche Holding na viacerých súdoch. Keďže sa cítili oklamaní, žiadali odškodné v celkovej výške 5,5 miliardy eur. Podľa informácií nemenovaného investičného fondu mal holding využitím opcií v roku 2008 zarobiť vyše 5 miliárd eur. Žalobcovia nateraz zaujali vyčkávacie stanovisko a sledujú vývoj procesu proti Wiedekingovi a Härterovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona