Proti Boko Haram zakročia cezhraničné jednotky

NETKY.SK • 29 Júl 2015, 18:21 • 2 min
Proti Boko Haram zakročia cezhraničné jednotky

MAIDIGURI - Mnohonárodné jednotky bojujúce proti nigérijskej militantnej skupine Boko Haram v západnej Afrike budú schopné prenasledovať miliantov i cez hranice, povedal hovorca nigérijského prezidentského úradu Garba Shehu, ktorého dnes citoval server BBC.

slovakia

left justify in out

Dôvera medzi národnými jednotkami sa nastolila po májovom zvolení nigérijského prezidenta Muhammada Buhariho, povedal hovorca krátko pred návštevou Buhariho v Kamerune. Posilnené ozbrojené zložky v sile 8700 mužov z Kamerunu, Čadu, Nigeru a Nigérie budú operačne plne pripravené nasledujúci mesiac.
     

Vzťahy medzi Nigériou a Kamerunom boli v dôsledku územných sporov dlhodobo ohrozené, predovšetkým išlo o konflikt o polostrov Bakassi. Túto oblasť bohatú na ropu medzinárodný súd nakoniec pridelil Kamerunu.
     

Podľa analytika BBC Naziru Mikailu sa prezident Buhari stretnutím s kamerunským partnerom Paulom Biyaom snaží o urovnanie týchto diplomatických sporov práve v čase, keď obe krajiny musia zvládnuť nového nepriateľa ohrozujúceho ich územnú celistvosť.
     

V utorok Kamerun oznámil, že do boja s Boko Haram nasadí ďalších 2000 vojakov v oblasti hranice s Nigériou.
     

S pomocou Čadu a Nigeru sa nigérijskej armáde začiatkom roka podarilo oslobodiť väčšinu území na severovýchode krajiny, ktoré obsadili islamistickí militanti. Napriek tomu, že povstalci prišli o svoje tábory, ich aktivity aj po nástupe Buhariho do funkcie pokračujú, eskalovali najmä samovražedné útoky.
     

Militanti z organizácie Boko Haram bojujú už od roku 2009 za vytvorenie prísne islamského štátu na severe Nigérie. V mene toho pripravili o život už vyše 17.000 ľudí a ďalšie stovky, vrátane dievčat a žien, uniesli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies