Protesty v Turecku si vyžiadali už dve obete!

NETKY.SK • 4 Jún 2013, 10:36 • 2 min
Protesty v Turecku si vyžiadali už dve obete!

ISTANBUL - V pondelok večer zastrelili na východe Turecka pri hraniciach so Sýriou počas protestov protivládneho demonštranta. Informovala o tom kancelária provinčného guvernéra.

slovakia

left justify in out

Podľa týchto údajov 22-ročný Abdullah Comert zomrel v meste Antakya. Ako uviedla televízna stanica NTV, mladík demonštroval na podporu protestov, ktoré sa začali minulý týždeň v Istanbule, pričom ho strelili do hlavy. Kto na zhromaždení strieľal, zatiaľ nie je jasné. Comert bol podľa NTV členom mládežníckej odnože hlavnej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP). Provincia Hatay hraničí so Sýriou a poskytuje útočisko tisícom ľudí, ktorí utiekli pred tamojšou občianskou vojnou. V máji v meste Reyhanli v provincii Hatay vybuchli bomby umiestnené v autách, pričom zahynulo 52 ľudí.

Prvú obeť si protesty vyžiadali rovnako v pondelok, keď do skupiny demonštrantov na hlavnej ceste v Istanbule vrazil taxík. Okrem smrti 20-ročného Mehmeta Ayvalitasa si zrážka vyžiadala aj štyroch zranených. 

Demonštrácie sa začali ešte v piatok v Istanbule relatívne pokojným protestom proti plánom na prestavbu populárneho istanbulského námestia Taksim, v okolí ktorého má vyrásť nákupné centrum. Eskalovali až po tom, ako polícia tvrdo zasiahla a aktivistov násilne rozohnala s pomocou obuškov, vodných diel a slzotvorného plynu. Demonštrácie sa následne rozšírili po celej krajine a premenili sa na protesty proti konzervatívnej vláde, ktorej cieľom je podľa kritikov islamizácia sekulárneho Turecka.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies