Protesty v Tunise pokračujú; bezpečnostné sily zadržali stovky ľudí

NETKY.SK • 11 Január 2018, 12:43 • 2 min
Protesty v Tunise pokračujú; bezpečnostné sily zadržali stovky ľudí

TUNIS - Vyše 600 ľudí zadržali v uplynulých dňoch tuniské bezpečnostné zložky v súvislosti s "podvratnou" činnosťou, ktorej sa tieto osoby mali dopustiť počas novej vlny protestov proti zdražovaniu a nezamestnanosti.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na vyhlásenie tuniského ministerstva vnútra o tom vo štvrtok informovala agentúra DPA. Len v priebehu stredajšej noci zadržali dovedna 328 ľudí, ktorí sa podľa hovorcu ministerstva podieľali na rabovaní či poškodzovaní súkromného alebo verejného majetku v rôznych častiach krajiny.

 

Pri nepokojoch, ktoré v Tunisku pokračovali už tretiu noc po sebe, sa podľa hovorcu v noci na štvrtok zranilo asi 21 príslušníkov bezpečnostných síl a zničených bolo desať policajných áut. Protivládne demonštrácie vypukli začiatkom týždňa vo viacerých častiach krajiny ako súčasť hnutia nazvaného "Na čo čakáme?", pri ktorého zrode stáli mladí aktivisti namietajúci proti zvyšovaniu cien a daní za niektoré tovary. Táto vlna nespokojnosti podľa rozhlasovej stanice RFI tuniskú vládu veľmi znepokojuje.

 

Preto zasiahla aj proti organizátorom protestov, keď minulý týždeň zadržala desiatky aktivistov, čo v uliciach rozdávali letáky s výzvou na účasť na demonštráciách.

V meste Tbúrbá zomrel v pondelok, v prvý deň protestov, 45-ročný muž. Kým polícia tvrdí, že podľahol astmatickému záchvatu, očití svedkovia vypovedali, že doňho pri potýčkach zámerne vrazilo policajné auto. V prípade vykonali aj pitvu, jej výsledky však doposiaľ neboli zverejnené.

 

Tunisko je považované za jedinú z krajín tohto regiónu, ktorá úspešne pokračuje v reformách arabskej jari. V dôsledku nepokojov i útokov militantov však momentálne zažíva ekonomický prepad. Tamojšia vláda preto zdražovanie označuje za nevyhnutné pre oživenie hospodárstva a zníženie rozpočtového deficitu. Naopak, predstavitelia tuniskej politickej opozície protesty podporujú a vládu vyzývajú, aby tieto úsporné opatrenia zrušila.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies