Protesty v Thajsku mali úspech: Premiérka rozpustila parlament, vypíše nové voľby

NETKY.SK • 9 December 2013, 07:07 • 2 min
Protesty v Thajsku mali úspech: Premiérka rozpustila parlament, vypíše nové voľby

BANGKOK - Thajská premiérka Jinglak Šinavatrová dnes oznámila, že sa rozhodla rozpustiť parlament a zároveň na čo najskorší termín vypísať nové voľby. Informovali o tom svetové agentúry.

slovakia

left justify in out

"V súčasnosti, keď mnoho ľudí z mnohých skupín spoločnosti je proti vláde, je najlepšou voľbou vrátiť moc ľudu a vypísať voľby. Thajský ľud rozhodne," citovala političku agentúra DPA. "Rozpustenie parlamentu je bežnou praxou v súlade s demokratickými systémami na celom svete," vyhlásila premiérka v príhovore vysielanom naživo v televízii. Jej návrh musí teraz posúdiť thajský kráľ Pchúmipchón Adundét. 

Šinavatrovej vyhlásenie prišlo len pár hodín pred záverečnou nátlakovou akciou, ktorou ju chcú protivládni demonštranti prinútiť vzdať sa moci. Vodca protestov Suthep Thaugsuban reagoval na premiérkine rozhodnutie slovami, že demonštrácie sa tým nekončia. "Budeme dnes pokračovať vo svojom pochode k budove vlády. Zatiaľ sme nedosiahli svoj cieľ. Rozpustenie parlamentu nie je našim cieľom," uviedol Thaugsuban pre agentúru Reuters. Thaugsuban už predtým opakovane uviedol, že jeho cieľom je, aby krajine vládla nevolená "rada ľudu".

Hlavná opozičná strana v Thajsku v nedeľu oznámila, že jej poslanci hromadne odstupujú z funkcií v parlamente na protest proti vláde, ktorá je podľa nich nelegitímna.

Protestujúci sú v uliciach hlavného mesta Bangkok už niekoľko týždňov, dostávajú sa do zrážok s políciou a vyjadrujú odhodlanie zosadiť Šinavatrovú a zbaviť krajinu vplyvu jej brata žijúceho v exile - expremiéra Thaksina Šinavatru.

Protesty v Thajsku si od novembra vyžiadali piatich mŕtvych a najmenej 289 zranených, uvádza agentúra Associated Press.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies