Protesty v Bielorusku pokračujú, Lukašenko sa znovu objavil so zbraňou v rukách

NETKY.SK • 31 August 2020, 09:40 • 2 min
Protesty v Bielorusku pokračujú, Lukašenko sa znovu objavil so zbraňou v rukách

MINSK - V Minsku prebiehajú masové protesty už tretí týždeň. Dnes opäť vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí. Lukašenkovu rezidenciu stráži armáda a obrnené transportéry.

slovakia

left justify in out

22. deň protestov

Protesty v Minsku a ďalších lokalitách Bieloruska trvajú už tri týždne. Začali sa po prezidentských voľbách 9. augusta. Podľa oficiálnych údajov v nich zvíťazil úradujúci prezident Alexandr Lukašenko.

 

Demonštranti požadujú usporiadanie nových volieb, zastavenie násilia bezpečnostných síl a prepustenie politických väzňov.

 

 

V nedeľu demonštranti išli po centre Minska "Pochodom za mier a nezávislosť". Na pokojných protestoch sa zúčastnili desaťtisíce ľudí. Podľa nezávislých pozorovateľov sa dnešné zhromaždenie stalo jedným z najpočetnejších demonštrácií.

 

Bezpečnostné orgány použili bezprecedentné opatrenia. Do centra Minska boli nasadené obrnené vozidlá, vodné delá a ďalšie policajné sily. Centrálne stanice metra sú zatvorené, Námestie nezávislosti - to je jedno z hlavných námestí v Minsku - je zatarasené.

 

 

Príslušníci policajných jednotiek OMON tvrdo zatýkali demonštrantov. Podľa ministerstva vnútra bolo dnes zadržaných 140 ľudí.

 

Časť demonštrantov sa smerovala do Paláca nezávislosti - pracoviska Alexandra Lukašenka. Budova bola prevzatá pod ochranou poriadkovej polície, obrnených transportérov a iného vojenského a špeciálneho vybavenia.

 

 

V reakcii na otázku novinárov o tom, kde je bieloruský prezident počas zhromaždení, poslala jeho hovorkyňa Natália Eismontová fotografiu Lukašenka so samopalom v ruke pred Palácom nezávislosti.

 

 

Podpora z Moskvy

Dnes Alexandr Lukašenko oslavuje svoje 66. narodeniny. Ráno oficiálna webová stránka bieloruského prezidenta oznámila, že mu zablahoželal ruský vodca Vladimír Putin. Uvádza sa tiež, že hlavy dvoch štátov sa dohodli, že v nadchádzajúcich týždňoch sa stretnú v Moskve.

 

Vo štvrtok informoval Vladimír Putin, že ruskí príslušníci bezpečnostných orgánov môžu v prípade potreby pomôcť bieloruským kolegom v boji proti protestom.

 

Ruský líder najmä uviedol, že vytvoril na pomoc bieloruskému prezidentovi záložne policajné síly. Títo dôstojníci v prípade potreby pôjdu do Bieloruska, aby pomohli orgánom bojovať proti nepokojom.

 

Putin dodal, že ruskí bezpečnostní predstavitelia nebudú zapojení, kým "extrémistické prvky" nezačnú prekračovať "určité hranice" a "nezačnú zapaľovať autá, domy, banky a snažiť sa obsadiť administratívne budovy".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies