Protesty proti zlatej bani v Transylvánii neutíchajú

NETKY.SK • 30 September 2013, 08:54 • 2 min
Protesty proti zlatej bani v Transylvánii neutíchajú

BUKUREŠŤ - Demonštrácie proti zámeru vybudovať v Rumunsku obrovskú povrchovú baňu na zlato v nedeľu pokračovali vo viacerých častiach krajiny, pričom opäť prilákali masy odporcov.

slovakia

left justify in out

Ulicami Bukurešti pochodovalo napriek daždivému počasiu približne 4000 ľudí vyzývajúcich na záchranu dediny Rosia Montana v Transylvánii, kde istá kanadská spoločnosť plánuje ťažiť zlato pomocou kyanidu. Demonštranti skandovali taktiež slogany proti zámeru ťažiť na území Rumunska takzvaný bridlicový plyn, keďže využívaná technológia by mohla znečistiť spodné vody. V meste Kluž (Cluj) na severozápade krajiny demonštroval proti zlatej bani zhruba dvojtisícový dav. Protesty trvajú už takmer mesiac a sú tak jednými z najvytrvalejších v Rumunsku od pádu komunizmu. Podnetom pre ich vypuknutie bolo prijatie vládneho dokumentu, ktorý mal vybudovanie bane v Transylvánii zaradiť medzi štátne záujmy, čo by uľahčilo vyvlastňovanie pozemkov. Podľa odporcov ťažba pomocou kyanidu predstavuje časovanú ekologickú bombu a žiadajú preto politikov, aby projekt zastavili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies