Protesty proti prepusteniu kresťanky Ásíje bíbí pokračujú

NETKY.SK • 2 November 2018, 14:22 • 2 min
Protesty proti prepusteniu kresťanky Ásíje bíbí pokračujú

ISLAMABAD - Pakistanské úrady v piatok vypli mobilné siete vo veľkých mestách a veľa škôl v krajine ostalo zatvorených z dôvodu pretrvávajúcich protestov proti oslobodeniu kresťanky Ásíje Nórínovej odsúdenej za rúhanie, informovala v piatok agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Mobilné siete v Islamabade a v meste Láhaur na východe krajiny boli v piatok vypnuté s cieľom sťažiť organizáciu protestov. Školy v provincií Pandžáb ostali zatvorené, rovnako ako trhy v meste Karáči na juhu krajiny.

 

Protesty vypukli bezprostredne po tom, ako trojčlenný súdny tribunál v Islamabade v stredu rozhodol o prepustení Nórínovej, známejšej pod menom Ásijá bíbí. Súd v provincii Pandžáb ju ešte v roku 2010 na základe zákona o bohorúhačstve odsúdil na smrť.

 

Ásijin prípad vyvolal pozornosť po celom svete. V roku 2011 zavraždili guvernéra Pandžábu Salmána Tásíra, ktorý proti sporným zákonom o bohorúhačstve vystupoval.

 

Stredajšie rozhodnutie súdu rozhorčilo tvrdých islamistov, najmä členov islamistickej politickej strany Tehríke labbajk (TLP), ktorí žiadajú pre zodpovedných sudcov z Islamabadu smrť.

 

Úrady a armáda vo štvrtok rokovali s vedením TLP, nepodarilo sa im však dosiahnuť dohodu. Hovorca ozbrojených zložiek vyjadril nádej, že sa záležitosť podarí vyriešiť bez narušenia verejného poriadku. Miesto pobytu Nórínovej a jej rodiny nie je známe.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies